گرانترین بازیگران زن و مرد ایرانی با حضور در فیلمها و سریالها تعداد مخاطبان و فروش اثر را میتوانند جابهجا کنند. در کنار اینکه یک فیلم را به یک اثر درخشان و به یاد ماندنی تبدیل میکنند. در این نوشتار با پنج بازیگر زن گران و پنج بازیگر مرد گران آشنا میشوید:
۱. هدیه تهرانی
معروفترین فیلمها: قرمز، شوکران، چهارشنبه سوری
بدون شک «هدیه تهرانی» را باید سوپراستار زن سینمای کشورمان بدانیم. او از همان ابتدای بازیگریاش تاکنون یکی از تاثیرگذارترین بازیگران زن ایرانی محسوب میشد. حضور او در یک فیلم سینمایی تضمین صددرصدی برای فروش بالا و موفقیت فیلم خواهد بود. به همین دلیل برخی هدیه تهرانی را گرانترین بازیگر زن سینمای ایران میدانند.
نام هدیه تهرانی امروزه به یک برند سرشناس در سینما تبدیل شده و تهیهکنندگان با هر میزان دستمزد او هیچ مخالفتی نمیکنند. او در دهه ۸۰ سینمای کشورمان توسط روزنامه همشهری جوان به عنوان دومین زن پولساز کشور معرفی شد؛ و از همان زمان تاکنون بالاترین حقوق بازیگران زن ایران را دریافت میکند.
هدیه تهرانی در ۴ تیر ۱۳۵۱ در تهران متولد شد. اولین بار وی برای بازی در فیلم روز واقعه انتخاب شد، اما بعدها لادن مستوفی جای او را گرفت. کیانوش عیاری هم او را برای بازی در بودن یا نبودن انتخاب کرد که بعدها عسل بدیعی به جای او برگزیده شد؛ اما سرانجام مسعود کیمیایی او را برای فیلم سلطان انتخاب کرد و هدیه تهرانی وارد سینمای حرفهای شد.
بازیهای راحت و روان او در فیلمهای غریبانه و به خصوص شوکران تحسین منتقدان را برانگیخت. یکی از بهترین نقشآفرینیاش که منجر به دریافت سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر و تندیس زرین جشن خانهٔ سینما شد و تحسین نویسندگان و منتقدان را در پی داشت، بازی بهیادماندنی او در چهارشنبهسوری بود.
۲. لیلا حاتمی
معروفترین فیلمها: جدایی نادر از سیمین، نارنجیپوش، رگ خواب
«لیلا حاتمی» فرزند علی حاتمی یکی از موفقترین کارگردانان سینمای ایران است که لقب گرانترین بازیگران زن ایران را دارد. او که از کودکی در خانوادهای سینما دوست متولد شد خیلی زود توانست پا به این عرصه بگذارد. لیلا حاتمی امروزه یکی از موفقترین بازیگران زن سینمای کشورمان به شمار میآید. حضور او در یک فیلم سینمایی تاثیر بالایی در فروش موفق آن فیلم خواهد داشت. عده زیادی لیلا حاتمی را یکی از گرانقیمتترین هنرپیشههای زن ایرانی میدانند و معتقدند بیشترین دستمزد زنان سینمایی ایران را دریافت میکند.
حاتمی فعالیت بازیگری در سینما را در ۱۲ سالگی با به تصویر کشیدن کودکی کمالالملک در کمالالملک (۱۳۶۲) آغاز کرد. او در سال ۱۳۷۵ برای ایفای نقش زنی نازا در فیلم لیلا، دیپلم افتخار جشنوارهٔ فیلم فجر را دریافت کرد و بازی در فیلم شیدا (۱۳۷۷) منجر به نامزدی وی برای دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر شد.
سپس برای بازی در نقش زنی روسپی در آبوآتش (۱۳۷۹) جایزهٔ بهترین بازیگر زن را از سوی جشن سینمای ایران دریافت کرد. لیلا حاتمی پس از یک نامزدی دیگر جشنوارهٔ فجر برای سالاد فصل (۱۳۸۳)، در سال ۱۳۸۷ برای ایفای نقش در بیپولی نخستین بار موفق به دریافت جایزهٔ بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنوارهٔ فجر شد. از دیگر نقشآفرینیهایش در این دوره میتوان به چهلسالگی و پرسه در مه (هردو ۱۳۸۸)، سعادتآباد (۱۳۸۹) اشاره کرد.
۳. مهناز افشار
معروفترین فیلمها: پل چوبی، سعادتآباد، قسم
«مهناز افشار» یکی از بازیگران موفق در فیلمهای تجاری سینما محسوب میشود. او سالهای زیادی تنها زن در سینمای ایران بود که حضورش در فیلم تجاری تضمینی صددرصدی برای فروش بالا داشت. به همین دلیل اسم مهناز افشار در لیست گرانقیمتترین هنرپیشههای زن در ایران قرار گرفت.
او در ابتدا فعالیتش را با یک سریال تلویزیونی در سال ۱۳۷۷ شروع کرد اما خیلی زود به واسطه استعدادش به سینما راه یافت. از آن پس یکی از بازیگران زن اصلی در فیلمهای تجاری شناخته شد. به همین دلیل عده زیادی مهناز افشار را یکی از گرانترین هنرپیشگان زن سینمای ایران میدانند. او اکنون در خارج از کشور زندگی میکند و هنوز مشخص نیست که اجازه فعالیت در سینمای ایران را دارد یا نه.
مهناز افشار با بازی در فیلم سینمایی شور عشق به کارگردانی نادر مقدس در سال ۱۳۷۹ شناخته شد. شباهت مهناز افشار به گوگوش در به شهرت رسیدنش و توجه رسانهها به او در آغاز کارش تأثیرگذار بود. مهناز افشار در دهه ۱۳۸۰ از چهرههای سینمای تجاری ایران شد و در سالهای پایانی این دهه با بازی در فیلمهای کارگردانان متفاوت سعی کرد تصویر شناختهشدهاش را تغییر دهد؛ تلاشی که به دریافت چندین جایزه و تقدیرنامه از سوی منتقدان و جشنوارههای معتبر داخلی انجامید. مهناز افشار، در سال ۱۳۹۳ در یکی از نقشهای اصلی در فیلم سینمایی معلم به کارگردانی ناصر سعیداف، کارگردان سرشناس تاجیکستان، بازی کرد.
۴. نیکی کریمی
معروفترین فیلمها: من همسرش هستم، دو زن، عروس
«نیکی کریمی» یکی دیگر از بازیگران زن ایرانی با بالاترین دستمزد بهشمار میآید. این هنرپیشه محبوب سینمای کشورمان تاکنون فیلمهای زیادی بازی کرده که برخی از آنها بسیار پرفروش بودهاند. او علاوه بر بازیگری در زمینه کارگردانی، مترجمی و عکاسی هم فعالیت میکند. نیکی کریمی در جشنوارههای بینالمللی زیادی حضور داشت و یکی از موفقترین و پرجایزهترین بازیگران زن ایرانی محسوب میشود. به همین دلیل طرفدارانش او را از گرانترین بازیگران زن ایران میدانند.
در سال ۱۳۷۲، کریمی موفق به دریافت جایزه صدف نقرهای بهترین بازیگر زن از جشنواره بینالمللی فیلم سنسباستین برای فیلم سارا (۱۳۷۱) شد. او در بیست و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر (۱۳۸۱) نیز برندهٔ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن برای فیلم دیوانهای از قفس پرید (۱۳۸۱) و واکنش پنجم (۱۳۸۱) شد. او تاکنون با کارگردانان برجستهای از جمله داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایی، عباس کیارستمی، ابراهیم حاتمیکیا، رسول ملاقلی پور، بهروز افخمی و تهمینه میلانی همکاری داشته است. او علاوه بر بازیگری چندین فیلم از جمله شیفت شب (۱۳۹۳) و آتابای (۱۳۹۸) را ساخته است.
کریمی همچنین در جشنوارههای مختلف داخلی و بینالمللی فیلم به عنوان داور حضور داشته است. وی در سال ۲۰۰۷ از داوران بخش فیلم کوتاه شصتمین جشنواره فیلم کن فرانسه بود. او در زمینه عکاسی و ترجمه کتاب نیز فعالیت داشته است. در سال ۲۰۱۷، کریمی در لیست «۳۰ تن از زیباترین زنان جهان» از سوی وبگاه بازنت قرار گرفت.
۵. ترانه علیدوستی
معروفترین فیلمها: آسمان زرد کمعمق، چهارشنبه سوری، فروشنده
بازی بینظیر و درخشان «ترانه علیدوستی» را در فیلم سینمایی «فروشنده» به کارگردانی اصغر فرهادی نمیتوان فراموش کرد. ترانه علیدوستی یکی از بازیگران موفق زن سینمای کشورمان است که حضورش در یک فیلم سینمایی محبوبیت آن فیلم را بالا میبرد. نقش بهیادماندنی ترانه در سریال جذاب «شهرزاد» او را به بازیگری محبوب در سینما و تلویزیون ایران تبدیل کرد. هرچند که سابقه ترانه علیدوستی از گذشته درخشان بوده است. همه این موارد باعث شده تا او بهعنوان یکی از گرانقیمتترین بازیگران زن ایرانی شناخته شود.
او در فیلمهای فیلمسازان برجستهای چون رسول صدرعاملی، واروژ کریممسیحی و اصغر فرهادی بازی کرده و جوایز گوناگونی از جمله جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم لوکارنو سوئیس و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر را دریافت کرده است. او در جشنوارههای فیلم وزول فرانسه ۲۰۱۴ و فیلم هانوی ویتنام ۲۰۱۲، یکی از اعضای هیئتداوران بود.
علیدوستی به زبان انگلیسی مسلط بوده و مترجم ادبی است. او جایزه ادبی پروین اعتصامی را در پنجمین دوره برگزاری آن در قسمت ادبیات داستانی با ترجمه رؤیای مادرم، نوشته آلیس مونرو به دست آورد. ترانه علیدوستی در ویژهنامه شماره ۱۰۰ ماهنامه صنعت سینما که نگاهی است به سینمای ایران در دهه هشتاد، به انتخاب ۱۳۰ نویسنده و منتقد سینمایی به عنوان بهترین بازیگر زن دهه انتخاب شد. همچنین در سال ۱۳۹۰، مجله فیلم او را بهترین بازیگر زن دهه ۸۰ انتخاب کرد.
۶. مهران مدیری
معروفترین آثار: قلب یخی، دایرهزنگی، پل چوبی
«مهران مدیری» از کارگردانان طناز کشورمان است که در انتخاب نقشهایش بهعنوان بازیگر وسواس زیادی خرج میدهد. شاید او را بهعنوان بازیگر در فیلمهای سینمایی و یا سریالهای کمی دیده باشیم، اما بدون شک میتوان او را از گرانترین بازیگران مرد ایرانی دانست.
حضور مهران مدیری در یک فیلم سینمایی تضمین خوبی برای فروش بالای آن فیلم محسوب میشود. چون همه میدانند که این کارگردان خوش قریحه کشورمان در هر فیلمی بازی نمیکند. «درخت گردو» تازهترین فیلم سینمایی مهران مدیری بهعنوان بازیگر، چندی پیش به اکران درآمد و تاکنون از فروش بالایی برخوردار بود.
مجلهٔ نیوزویک در مقالهای مدیری را بیستمین مرد قدرتمند سال ۲۰۰۹ میلادی در ایران نامید. مدیری ۹ بار برنده جایزه حافظ شده است و به همین دلیل رکورد بیشترین برد را در بین کسانی که برنده جایزه حافظ شدهاند، دارد.
۷. محمدرضا گلزار
معروفترین فیلمها: بوتیک، رحمان ۱۴۰۰، آینه بغل
«محمدرضا گلزار» سوپراستار سینمای کشورمان یکی از گرانترین بازیگران مرد ایرانی شناخته میشود. هنوز هم بعد از گذشت سالها و با بالا رفتن سن این بازیگر خوشچهره کشورمان حضورش در یک فیلم سینمایی تضمین خوبی برای فروش بسیار بالا خواهد بود. تهیهکنندگان فیلمهای تجاری برای بازی او در فیلمهایشان با رقم قراردادش مخالفتی نمیکنند. چون میدانند حضور محمدرضا گلزار سود بسیار خوبی برایشان به ارمغان میآورد.
جالب است بدانید که محمدرضا گلزار در فیلم سینمایی «دموکراسی در روز روشن» به کارگردانی علی عطشانی برای بازی ۳ روزه خود مبلغ ۹۰ میلیون تومان دستمزد گرفت. عده زیادی او را جزء اولین بازیگران مرد گران در ایران میدانند که ۲۰۰ میلیون تومان برای یک فیلم در سال ۸۹ دستمزد دریافت کرد.
گلزار در چندین فیلم پرفروش ایرانی نظیر سلام بمبئی (۱۳۹۴)، آینه بغل (۱۳۹۶)، رحمان ۱۴۰۰ (۱۳۹۷) و ما همه با هم هستیم (۱۳۹۸) حضور داشته است. گلزار غیر از فعالیت سینمایی، در چندین سریال نظیر عاشقانه (۱۳۹۵–۱۳۹۶) ساخت ایران ۲ (۱۳۹۷) و گیسو (۱۳۹۹–۱۴۰۰) ایفای نقش کرده است.
گلزار فعالیت خود را در سال ۱۳۷۷ بهعنوان نوازندهٔ گیتار گروه موسیقی آریان آغاز کرد. او مدتی بعد بازیگری را برای اولین بار در فیلم سام و نرگس (۱۳۷۹) ساختهٔ ایرج قادری تجربه کرد.
۸. رضا عطاران
معروفترین فیلمها: هزارپا، نهنگ عنبر، من سالوادور نیستم
«رضا عطاران» از گرانترین بازیگران مرد ایرانی است که حضورش در یک فیلم سینمایی باعث فروش صددرصدی بالای آن فیلم خواهد شد. او در دهه ۸۰ به ساختن سریال در تلویزیون مشغول بود و سریالهای مناسبتی پرمخاطبی را از خود به یادگار گذاشت، اما به دلیل مشکلاتی که با تلویزیون پیدا کرد به سراغ بازیگری در سینما رفت.
کارگردانی و بازیگری عطاران در فیلم خوابم میآد در سال ۱۳۹۰ موجب شد او برندهٔ سیمرغ بلورین بهترین کارگردان شود. در همان سال او در بیخود و بیجهت نیز بازی و دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد را از انجمن منتقدان سینما دریافت کرد. او همچنین در فیلم دهلیز نیز به ایفای نقش پرداخت و نامزد جایزهٔ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد. عطاران سال ۱۳۹۲ در فیلم طبقهٔ هساث بازیگری کرد. او برای این بازی برندهٔ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد در سی و دومین جشنواره فیلم فجر شد.
۹. شهاب حسینی
معروفترین فیلمها: درباره الی، جدایی نادر از سیمین، نبات
«شهاب حسینی» بازیگر محبوب سینمای کشورمان است که توانست جایزه باارزش بهترین بازیگر را از جشنواره کن دریافت کند. او با سریال خاطرهانگیز «پلیس جوان» به کارگردانی سیروس مقدم شناخته شد و خیلی زود به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کرد. عده زیادی این بازیگر محبوب و با استعداد کشورمان را از بازیگران مرد گران در ایران میدانند.
شاید حضور شهاب حسینی در یک فیلم تضمین صددرصدی برای فروش بالایش نباشد، اما نمیتوان تاثیر او را در کیفیت بالای یک فیلم نادیده گرفت. شهاب حسینی را باید جزء ۳ بازیگر از گرانترین بازیگران مرد ایرانی معرفی کرد.
حسینی در سال ۱۳۸۷ با بازی در فیلم سوپراستار جایزهٔ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد. وی در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶ با ایفای نقش در فیلم فروشنده به کارگردانی اصغر فرهادی، توانست جایزهٔ بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به خود اختصاص بدهد. همچنین او خرس نقرهای بهترین بازیگر مرد جشنواره بینالمللی فیلم برلین ۲۰۱۱ را به همراه گروه بازیگران فیلم جدایی نادر از سیمین کسب کرد.
۱۰. بهرام رادان
معروفترین فیلمها: شور عشق، سنتوری، شمعی در باد
«بهرام رادان» از بازیگران مرد گران در ایران به شمار میآید. او در ابتدا با فیلمهای تجاری شروع به کار کرد؛ اما خیلی زود توانست استعداد و توانایی بالایش در بازیگری را به کارگردانان مشهوری همچون داریوش مهرجویی، بهروز افخمی، رخشان بنیاعتماد و مسعود کیمیایی نشان بدهد.
رادان در اولین حضور سینماییاش در فیلم شور عشق شناخته شد؛ اما فیلم به فیلم به دانش سینمایی خود افزود و توانست فوتوفن بازیگری را بیاموزد تا اینکه در چهارمین نقشآفرینیاش در فیلم آواز قو کاندید دریافت تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد در پنجمین جشن خانه سینما شد. رادان سپس موفق به کسب دو سیمرغ بلورین نقش اول مرد در فیلمهای شمعی در باد و سنتوری نیز شد.
بهرام رادان امروزه با گزیدهکاری سعی دارد تا در فیلمهای سینمایی تاثیرگذاری حضور پیدا کند. شاید همچون گذشته او را در فیلمهای تجاری نبینیم، اما حضور او در یک فیلم سینمایی تاثیر بهسزایی در فروش خواهد داشت.
رادان یک آلبوم موسیقی نیز تحت عنوان روی دیگر خوانندگی کرده است.