یکی از اصلیترین سوغاتهای ایران شیرینی سنتی است. شیرینیهای هر استان و منطقه بسته به نوع محصولات کشاورزی و آبوهوای آن منطقه متفاوت است. در ادامه با چندتا از محبوبترین شیرینیهای ایرانی آشنا میشویم.
قطاب
قطاب که از آرد، زرده تخم مرغ، روغن و شکر، پودر قند، خلال بادام، گلاب و پودر هل درست میشود، سوغات استان یزد است. یزد که انواع زیادی شیرینی سنتی دارد به شهر شیرینی ایران مشهور است. پیشینه این شیرینی به دوره قاجار برمیگردد. خوب است بدانید که کرمان هم قطاب مخصوص به خود را دارد. تفاوت قطاب یزد و کرمان در طعم و محتویات داخل قطاب است؛ در کرمان خمیر قطاب از پسته یا گردو پر میشود، اما در یزد از بادام و پودر قند پر میشود.
گز
گز یکی شیرینی سنتی به شمار میرود که در استانهایی مثل فارس، یزد، همدان و… تولید میشود، اما گز اصفهان مرغوبترین نوع گز است و قدمتی بیش از ۴۵۰ سال دارد. ر تهیه این شیرینی سنتی از شکر، سفیده تخم مرغ، مغز بادام و پسته و هل و گلاب استفاده میشود. گز انواع مختلفی دارد: گز لقمهای، سوهان گزی، گز شکلاتی، گز کمکالری، گز پروبیوتیک، گز خرمایی، گز بدون قند و گز انگبینی
قرابیه
قرابیه شیرینی سنتی شهر تبریز است که قیمت بالایی هم دارد. این شیرینی که شبیه کلوچه است، از آرد، تخم مرغ، وانیل، شکر و مغزیجاتی مثل پسته و بادام درست میشود. طعمهای مختلف قرابیه را میتوانید در سفره هفت سین تبریزیها پیدا کنید.
اریس
اریس که بیشتر با نام تسبیحی شناخته میشود یک شیرینی معروف تبریزی است و از وانیل، شکر، شیر، پسته و کاکائو درست میشود. از دیگر شیرینیهای معروف این منطقه میتوان از راحتالحلقوم نام برد.
نان کماج
باسلوق، پیکه چوک، نان نارگیلی و… اشاره کرد که هر کدام قدمت چندین ساله و تاریخچه ای جالب دارند.نان کماج همدان از شیرینی سنتی همدان محسوب می شود و در عین سنتی بودن از قدیمی ترین و محبوب ترین شیرینی های این شهر است. بسیاری از کدبانوهای همدانی با استفاده از مواد اولیه از جمله آرد، تخم مرغ، خمیر مایه فوری، نمک و شکر، شیر، پودر دارچین، آب، کره و کنجد این شیرینی را تهیه کرده و آن را به شیرینی بومی خود تبدیل کرده اند
نان برساق
نان برساق یکی دیگر از شیرینی های سنتی کرمانشاه است که عطر و طعم فوق العاده دارد. نان های تازه ی برساق طعم بی نظیری داشته و از مشهورترین شیرینی های سنتی ایرانی به حساب می آیند. این نان روغنی شیرین و لذیذ با روغن حیوانی، زردچوبه، شیر، تخم مرغ، شکر، آرد و نمک تهیه می شود و از جمله خوراکی های محلی و سنتی این شهر است.نان برنجی، کاک و شیرینی شکری از شیرینی سنتی های کرمانشاه و زبان زد مردم در تمام نقاط ایران هستند.
نان خرمایی
حتما با طعم بی نظیر شیرینی خرمایی آشنا هستید. شیرینی خرمایی از دیرباز مورد استقبال بسیاری از مردمان بومی کشورتان بوده است و اغلب مردم این شیرینی لذیذ و سنتی کرمانشاه را امتحان کرده اند. به دلیل وجود خرما در این شیرینی بسیار مقوی است. شیرینی خرمایی از خرما، آرد، ماست، کره، گلاب، زرده تخمه مرغ و مغز گردو درست می شود و از شیرینی های مرسوم استان کرمانشاه محسوب می شود.
باقلوا
هرچند بین استانهای مختلف بر سر باقلوا اختلاف وجود دارد، اما قطعا یکی از شیرینیهای سنتی ایرانی است که در بیشتر شهرها طرفدار دارد. باقلوا که معمولا از شیرینیهای سنتی یزدی محسوب میشود، در ترکیه و لبنان هم وجود دارد که از پودر قند و پسته درست میشود. اما در طعمهای مختلف پستهای، نارگیلی، زعفرانی و… وجود دارد.