شطرنج یکی از بازیهای محبوب جهانی است. بیش از ۶۰۰ میلیون نفر در جهان این بازی را انجام میدهند. اگر شما هم به این بازی علاقه دارید، این مطلب را از دست ندهید.
الکترونها دربرابر شطرنج کم میآورند!
تعداد بازیهای یگانهای که ممکن است در یک مسابقه اتفاق بیفتد، از تعداد الکترونهای موجود در کل جهان بیشتر است.

کیش و مات
عبارت “کیش و مات” از عبارت “شاه مات” میآید که به معنی ” شاه مرده است” می٬باشد.

مات در دو حرکت!
اگر در این بازی حرفهای نیستید، مراقب باشید چراکه ۸ راه مختلف برای اینکه تنها با دو حرکت مات شوید وجود دارد.

صفحه دورنگ
اولین صفحه شطرنج با دو رنگ روشن و تیره در سال ۱۰۹۰ در اروپا استفاده شد.

آلبرت انیشتین شطرنجباز؟
آلبرت انیشتین که دوست یکی از قهرمانان جهانی این بازی بود، یکبار به روزنامه نیویورک تایمز گفت:« من فرصت انجام هیچ بازیای را ندارم. وقتی کار میکنم دوست ندارم هیچ فعالیت ذهنی دیگری انجام دهم.» او بعدها در اواخر زندگیاش به یادگیری شطرنج پرداخت.

اگر میخواهید بدانید چه کسانی از انیشتین باهوشترند، بخوانید.
شطرنج شما را باهوش میکند؟
بنا به نظر روانشناسان این بازی فکری به فعالیت بهتر حافظه و تقویت مهارت حل مسئله کمک میکند.

دومین کتاب انگلیسی جهان
دومین کتابی که در جهان به زبان انگلیسی چاپ شد درباره بازی شطرنج بود.

قدیمیترین صفحه شطرنج
قدیمیترین شطرنج پیداشده مربوط به قرن ۱۲ میلادی و در اسکاتلند شمالی بوده است. این سِت بازی احتمالا در ایسلند یا نروژ ساخته شده بوده است. از شکل ظاهری این شطرنج در فیلم هری پاتر استفاده شده است.

مجسمههای اسلامی!
دلیل اینکه مهرههای شطرنج به شکل سرباز، اسب، شاه و… واقعی نیستند این است که این مهرهها از امپراتوری اسلامی وارد اروپا شده بودند و در آن زمان در کشورهای مسلمان ساخت مجسمه از انسانها و حیوانات ممنوع بوده است. شکل مهرهها دیگر در طول زمان تغییر زیادی نکرده است.

هندی یا ایرانی؟
این بازی جذاب در هند در زمان امپراتوری گوپتا اختراع و به امپراتوری پارس (ایران) و سپس اروپا و روسیه راه یافت.

بر اساس روایاتی که فردوسی نیز به آن اشاره کرده است، چترنگ اختراع هندیان است. در آن زمان یکی از شاهان هندی فرستادهای را به دربار خسرو انوشیروان میفرستد. فرستاده بازی چترنگ را به خسرو انوشیروان نشان داده و از طرف شهریار هند میگوید:« هیچ فردی برتر از دیگری نیست، مگر به خرد. حالا که شما خود را برتر از ما میدانید باشد که دانش شما از دانش ما افزون باشد؛ اگر شیوه این بازی را چنان که هست دریابید.» انوشیروان و وزیرش بزرگمهر نیز این معما را حل کرده و در جوابْ بازی تخته نرد را برای شاه هند میفرستند. از آن پس است که هند خراجگزار ایران میشود.
