۱۰ پدیده عجیب و غریب که در مغز انسان اتفاق میافتد. مغز انسان سرشار از شگفتی و پیچیدگی است. هنوز دانشمندان سردر نیاوردهاند که چگونه حرکت بینظم این همه نورون در مغز باعث بوجود آمدن قدرتهای خارقالعاده شده است. با ما همراه باشید تا با ۱۰ پدیده عجیبی که در مغز اتفاق میافتد را با هم بررسی کنیم.
اگر این موضوع برایتان جالب است میتوانید یادداشت ۶ چیزی که به آنها فکر نمیکنید را هم بخوانید.
دژاوو
دژاوو یا آشنا پنداری پدیده عجیبی است که در مغز انسان اتفاق میافتد. ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی در موقعیتی جدید قرار میگیرید، حس کنید قبلا در آنجا بودهاید و یا آن اتفاق قبلا برایتان رخ داده است. هنوز دانشمندان نفهمیدهاند که دقیقا چرا چنین اتفاقی میافتد، هرچند حدس و گمانها و تحقیقات زیادی صورت گرفته است.
آپوفنیا
حتما برای شما هم پیش آمده که دنبال اشکال اتفاقی بر روی ابرها، دیوار، تخته سنگها و .. باشید. در حقیقت شما دنبال یک ارتباط معنی داری بین طرحها و چیزهای بیمعنی هستند. آپوفینا باعث میشود شما الگوهایی را ببینید که در حقیقت وجود ندارد. ذهن شما تمایل دارد الگوهایی که میبینید را به چیزهایی که میشناسید ربط دهد. به همین دلیل است ک به طور مثال شما روی نان تست، عکس حضرت عیسی را میبیند.
توهم کوتارد
توهم کوتارد یک اختلال روانی است که در آن فرد احساس میکند مرده است و دیگر وجود ندارد. عدهای از آنها فکر میکنند که هیچ بدن و خونی ندارند و جسمشان دارد متعفن میشود. حتی در مراحل پیشرفته بیماری، فرد بیمار بوی تعفن را هم احساس میکند. عدهای از آنها هم دست از غذا خوردن برمیدارند چون احساس میکنند دیگر نیازی به آن ندارند. به این اختلال «سندروم مردگان متحرک» نیز گفته میشود.
توهم کاپگراس
در این نوع اختلال فرد فکر میکند یک شیاد جایگزین یکی از اعضای خانواده و یا دوستانش شده است. این بیماری توسط پزشکی به نام کاپگراس شناسایی شد. بیمار او زنی ۵۳ ساله بود که فکر میکرد همسر و دخترش توسط افراد غریبه مشابهای جایگزین شدهاند. جالب است بدانید که امروزه صدها هزار نفر در دنیا وجود دارند که معتقدند فردی نزدیک به آنها ربوده شده و بهوسیله آدم فضاییها جایگزین شده است!
توهم فرگولی
در سندروم فرگولی یا توهم دوگانگی فرد فکر میکند تمام اطرافیانش در حقیقت یک نفر هستند که تغییر چهره دادهاند. نام این سندروم از بازیگری ایتالیایی به نام لئوپارد فرگولی گرفته شده که مهارت زیادی در تغییر چهره داشته است.
پروسوپاگنوسیا
پروسوپاگنوسیا یا نابینایی یک پدیده نادر است که در آن فرد نمیتواند چهره دوستان، اعضای خانواده یا هر شخص دیگری را تشخیص دهد. حتی این افراد در شناسایی مکانها، حیوانات و نشانههای اختصاصی مشکل دارند. افرادی که این بیماری را دارند معمولا سعی میکنند از حواس دیگرشان مانند بویایی و لامسه استفاده کنند. جالب است بدانید ۲ درصد مردم جهان این اختلال را دارند.
آلیس در سرزمین عجایب
آلیس در سرزمین عجایب یک اختلال ذهنی است که باعث میشود فرد اشیا اطرافش را بزرگتر یا کوچکتر از اندازه واقعیاش ببیند. این وضعیت دائمی نیست و در مدت زمان کوتاهی رخ میدهد اما ممکن است چندین بار در روز ظاهر شود. دلیل نامگذاری این اختلال نه تنها وضعیت مشابهی است که آلیس با آن مواجه بوده؛ بلکه باور بر این است که نویسنده این کتاب از این اختلال رنج برده است.
بوانتروپی
بوانتروپی اختلالی است که در آن فرد فکر میکند گاو شده است. این اختلال از قرنها پیش شناخته شده و در منابع مختلفی هم به آن اشاره شده است. در این اختلال فرد شروع به خوردن علف میکند و در موارد شدیدتر روی چهار دست و پا راه میرود.
در کتاب دانیال آمده که کبودالنصر، پادشاه بابل، به این بیماری مبتلا بود. در کتاب مقدس گفته شده که کبودالنصر بهخاطر غرور خود توسط خداوند مجازات شد. او ذهن خود را از دست داد و ۷ سال مانند حیوان زندگی کرد تا اینکه خداوند عقل او را بازگرداند.
علت دقیق این بیماری هنوز مشخص نشده اما اعتقاد بر این است که اضطراب و افسردگی نقشی اساسی در بروز آن دارد.
اختلال حافظه تکرار پنداری
تکرار پنداری یا پارامنزیا حالتی است که فرد فکر میکند موقعیتها یا مکانهای خاص تکثیر میشوند. به طور مثال کسی که این اختلال را دارد ممکن است در در خانه خودش نشسته باشد اما فکر کند در نقطه دیگری در کشور و در خانهای مشابه خانه خودش نشسته؛ در صورتی که چنین چیزی حقیقت ندارد و او واقعا در خانه خودش نشسته است!
هایپرتیمزیا
هایپرتیمزیا یا حافظه فراگیر حالتی است که در آن شخص وقایع و اتفاقاتی که برایش رخ داده است را خیلی خوب به یاد میآورد. شاید شما هم افرادی را در اطرافتان بشناسید که اتفاقات جزئی و کم اهمیت را بدون هیچ تلاشی به خاطر بیاورند. حتما قدرت حافظه این اشخاص شما را به شگفتی واداشته است؛ این افراد اصطلاحا حافظه فراگیر دارند.