۱۰ بیماری مرگبار جهانی را میشناسید؟ وقتی به مرگبارترین بیماریهای جهان فکر میکنیم، احتمالاً ذهن ما به سمت بیماریهای غیرقابل درمان میرود. در واقع بسیاری از این نوع بیماریها که فکر میکنیم علت اصلی مرگ و میر در جهان نیستند. با ما همراه باشید تا با ۱۰ بیماری مرگبار آشنا شویم.
۱- بیماری ایسکمیک قلب، یا بیماری عروق کرونر
کشندهترین بیماری در جهان بیماری عروق کرونر یا ایسکمیک نام دارد. بیماری ایسکمیک قلب هنگامی رخ میدهد که رگهای خونی که خون را به قلب میرسانند، باریک میشوند. این بیماری اگر درمان نشود میتواند منجر به درد قفسه سینه، نارسایی قلبی، آریتمی و در نهایت مرگ شود.
با استفاده از داروها و با حفظ سلامت قلب می توانید از CAD جلوگیری کنید. برخی از اقداماتی که میتوانید برای کاهش خطر این بیماری انجام دهید عبارتند از: ورزش منظم، حفظ وزن سالم، اجتناب از سیگار کشیدن و داشتن یک رژیم غذایی متعادل که دارای سدیم کم و میوه و سبزیجات زیاد است.
با خطرات رژیم کتو آشنا هستید؟
۲- سکته مغزی
سکته مغزی هنگامی اتفاق میافتد که شریان مغز شما مسدود شده یا نشت کند. این اتفاق باعث میشود سلولهای مغزی اکسیژن دریافت نکنند و در عرض چند دقیقه شروع به مردن کنند. در هنگام سکته، بیحسی و گیجی ناگهانی را احساس میکنید یا در راه رفتن و دیدن به مشکل میخورید. افرادی که در طی ۲ ساعت اولیه از سکته مغزی تحت درمان قرار میگیرند، احتمال معلولیت کمتری دارند. در صورت عدم درمان، سکته مغزی میتواند باعث ناتوانی طولانی مدت یا حتی مرگ شود.
برخی از عوامل خطر سکته مغزی را میتوان با مراقبتهای پیشگیرانه، داروها و تغییر سبک زندگی کاهش داد. به طور کلی، عادات خوب سلامتی میتوانند خطر سکته مغزی را کاهش دهند.
۳– عفونتهای تنفسی
ویروسها معمولاً باعث عفونتهای دستگاه تنفسی تحتانی میشوند. همچنین میتوانند توسط باکتریها ایجاد شوند. سرفه علائم اصلی عفونت دستگاه تنفسی تحتانی است. عفونتهای تنفسی تحتانی درمان نشده میتوانند منجر به نارسایی تنفسی و حتی مرگ شوند. عفونت تنفسی به عبارتی عفونت در مجاری تنفسی و ریهها است. آنفلوانزا، ذات الریه، برونشیت، بیماری سل و کرونا از جمله بیماریهای تنفسی هستند. عواملی که موجب تشدید این بیماریها میشوند آسم، HIV و سیستم ایمنی ضعیف هستند.
راهکارهایی خانگی برای مراقبت و درمان کرونا که باید بدانید.
۴- بیماری مزمن انسداد ریوی (COPD)
بیماری انسدادی مزمن ریوی یک بیماری پیشرونده است که تنفس را دشوار میکند. برونشیت مزمن و آمفیزم از انواع بیماری COPD هستند. در سال ۲۰۰۴، حدود ۶۴ میلیون نفر در سراسر جهان به COPD مبتلا بودند. از عواملی که منجر به بیماری COPD میشود میتوان سیگار کشیدن یا دود سیگار، تحریک کنندههای ریه مانند گازهای شیمیایی، سابقه خانوادگی، سابقه عفونتهای تنفسی در کودکی را نام برد.
متاسفانه هیچ درمانی قطعی برای COPD وجود ندارد، اما با دارو میتوان تا حدودی از پیشرفت آن جلوگیری کرد. هماکنون تنها راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری، ترک سیگار و سایر تحریک کنندههای ریه است.
۵- سرطان نای، برونش و ریه
سرطانهای تنفسی شامل سرطانهای نای، حنجره، برونش و ریهها هستند. از دلایل اصلی این بیماریها سیگار کشیدن و تنفس سموم و آلودگیهای محیطی است. سرطان نای، برونش و ریه میتواند هر کسی را مبتلا کند. اما کسانی که سابقه مصرف سیگار یا استعمال دخانیات دارند در معرض خطر بیشتری قرار میگیرند. با وجود اجتناب از سیگار و دخانیات، معلوم نیست که برای جلوگیری از سرطان ریه، راه دیگری وجود داشته باشد. با این حال، تشخیص به موقع تنها میتواند علائم سرطان تنفس را تا حدودی کنترل کند.
باورهای غلط درباره سرطان را میدانید؟
۶- دیابت شیرین
دو نوع دیابت وجود دارد. در دیابت نوع اول، پانکراس نمیتواند انسولین تولید کند که متاسفانه علت آن هم مشخص نیست. در دیابت نوع دوم، لوزالمعده انسولین کافی تولید نمیکند یا نمیتواند از انسولین به اندازه کافی استفاده کند. دیابت نوع دوم میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی نامناسب، کمبود ورزش و اضافه وزن باشد. گرچه دیابت همیشه قابل پیشگیری نیست، اما با ورزش منظم و داشتن تغذیه مناسب میتوانید شدت علائم را کنترل کنید. افزودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی میتواند به کنترل قند خون کمک کند.
۷- بیماری آلزایمر و سایر زوال عقلها
آلزایمر هم یک بیماری مرگبار است. وقتی به بیماری آلزایمر یا زوال عقل فکر میکنید، ممکن است تنها به فکر از دست دادن حافظه باشید. بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرونده است که حافظه را به مرور از بین میبرد و عملکرد طبیعی ذهنی را مختل میکند. این بیماری با مشکلات خفیف حافظه و اختلال در یادآوری اطلاعات شروع میشود. با گذشت زمان، این بیماری پیشرفت میکند و در نهایت هیچ چیز حتی خودتان را به خاطر نمیآورید. در حال حاضر راهی برای جلوگیری از بیماری آلزایمر وجود ندارد. در سال ۲۰۱۴ یک مطالعه نشان داد در ایالات متحده تعداد مرگ و میر ناشی از آلزایمر ممکن است بیشتر از آنچه باشد که گزارش میشود.
۸- کمبود آب بدن در اثر بیماریهای اسهالی
اگر اسهال بیش از چند روز طول بکشد، بدن مقدار زیادی آب و نمک از دست میدهد. کم آبی بدن به سادگی میتواند منجر به مرگ شود. اسهال معمولاً در اثر ویروس روده یا باکتری منتقل شده از طریق آب یا غذای آلوده ایجاد میشود. طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی بیماری اسهال دومین علت اصلی مرگ در کودکان زیر ۵ سال است. سالانه حدود ۷۶۰ هزار کودک بر اثر بیماریهای اسهالی میمیرند. با اینکه درمان و پیشگری سادهای دارد اما اسهال هم میتواند یک بیماری مرگبار و کشنده باشد.
موثرترین روش پیشگیری از اسهال رعایت بهداشت است. شستن مداوم دستها و استفاده صحیح از ضدعفونی کنندهها میتواند بروز بیماریهای اسهالی را تا ۴۰ درصد کاهش دهد. همچنین دسترسی زود هنگام به فوریتهای پزشکی میتواند از مرگ ناشی از این بیماری جلوگیری کند.
۹- سل
سل یک بیماری ریوی مرگبار است که توسط باکتریهایی به نام مایكوباكتریوم سل ایجاد میشود. این باکتری در هوا قابل انتقال هستند. سل یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در افراد مبتلا به HIV است. همچنین حدود ۳۵ درصد از مرگ و میرهای ناشی از HIV به دلیل سل است.
بهترین پیشگیری در برابر سل، تزریق واکسن باسیل کالمت-گوئین (BCG) است که این واکسن معمولاً به کودکان زده میشود. خوشبختانه ابتلا به این بیماری از سال ۲۰۰۰ هر ساله ۱/۵ درصد کاهش یافته است. طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی هدف این است که سل تا سال ۲۰۳۰ پایان یابد.
۱۰– سیروز
سیروز نتیجه اختلالات کبدی است. این اختلال ممکن است ناشی از یک بیماری کلیوی باشد یا در اثر هپاتیت و اعتیاد به الکل مزمن ایجاد شود. یک کبد سالم مواد مضر را از خون شما خارج میکند و خون را تصفیه میکند. همچنین با تشکیل بافت اسکار بیشتر، کبد مجبور است برای کارکرد صحیح بیشتر کار کند. مصرف طولانی مدت الکل یکی از دلایل اصلی سیروز است، بنابراین اجتناب از الکل میتواند به شما در جلوگیری از سیروز کمک کند. به همین ترتیب میتوانید با داشتن یک رژیم غذایی سرشار از میوه، سبزیجات و قند پایین از آن جلوگیری کنید.