۱۰ ادویه عجیب جهان با طعمی که به ذهنتان هم نمیرسد! انسانها از گذشته دنبال گیاهان و ادویههایی بودند که خواص دارویی و درمانی داشته باشند. اگرچه بسیاری از گیاهان رایج مانند ریحان، آویشن و رزماری را میتوان در باغچه خانه هم پرورش داد، اما بسیاری از ادویهها از مناطق عجیب و غریب جهان میآیند. بیشتر ادویهها از مناطق گرمسیری یا نیمه گرمسیری آفریقا، هند، آسیای جنوب شرقی، کارائیب یا مکزیک سرچشمه میگیرند.
جالب است بدانید در گذشته تجارت ادویه یکی از پردرآمدترین مشاغل تاریخ بوده است. بازرگانان عرب داستانهای خارقالعادهای در مورد منشأ ادویهها ارائه میدادند. آنها میگفتند حیوانات بالدار یا مارهای سمی از ادویهها محافظت میکنند! این داستانها نه تنها دیگران را از تلاش برای یافتن ادویهها منصرف میکرد، بلکه باعث افزایش هزینه ادویه جات در بازار نیز میشد.اما الان شما نگران نباشید، هیچ موجود افسانهای در کار نیست. هر ادویهای از هرجای جهان که بخواهید، نهایتا یک ماه بعد از خرید آن، در دستان شما است. پس با ما باشید تا ۱۰ ادویه عجیب جهان را به شما معرفی کنیم.
۱۲ مزه عجیب و غریب بستنی را میشناسید؟
۱- دانههای بهشت (Grains of paradise)
دانههای بهشت شباهت زیادی به دانههای فلفل سیاه کامل دارند. درخت Melegueta بومی آفریقای غربی است و دانههای بهشت تولید میکند. «فلفل ملگوتا» یا «دانههای گینه» نامهای دیگر این ادویه هستند. ساکنان کارائیب و آفریقا از این فلفل در غذاهایشان استفاده میکنند. جالب است بدانید هنگامی که فلفل سیاه در قرن نوزدهم بسیار گران شد، دانههای بهشت جای آن را گرفتند. بهراستی که انگار در آن گرانی، این دانهها از بهشت آمده بودند تا غذای مردم را خوش طعمتر کنند :))
۲- پودر آمچور
پودر آمچور یک ادویه هندی است که از انبه بهدست میآید. برای این ادویه باید انبه نارس را خشک کرده و سپس آن را پودر کنید. این ماده معمولا در ادویه کاری، چیتنی، خورشت، سوپ و غذاهای سبزیجات یافت میشود. به نظر میرسد برای داشتن این ادویه نیازی نباشد به هند بروید و میتوانید در خانه هم آن را درست کنید.
۳- اسافتیدا
Ferula یک گیاه چند ساله بومی آسیای میانه است و صمغ آن باعث ایجاد اسافتیدا میشود. بسیاری از آن در غذاهای گیاهی هندی استفاده میکنند و جایگزینی فوقالعادهای برای پیاز و سیر است. همچنین برخی افراد برای درمان گاز، نفخ، سندرم روده تحریکپذیر و کرم روده از آن در داروهای گیاهی استفاده میکنند.
۴- هل سیاه
هل سیاه ممکن است وابسته به هل سبز باشد، اما تفاوتهای قابل توجهی بین این دو وجود دارد. هل سیاه از نظر ظاهری زیاد جالب نیست اما عطر و طعم دودی قوی به همراه نتهای خاکی و زنجبیل به غذاها میبخشد. این ادویه به ویژه در کنار دارچین داغ به خوبی کار میکند و همچنین ماده اصلی در غذاهای هندی است. طعم و مزه شدید هل سیاه به این معنی است که شما احتمالاً باید با ادویه بازی کنید تا قلق استفاده از آن دستتان بیاید.
۵- فلفل بلند
فلفل بلند که به آن «فلفل بنگال» هم میگویند در آشپزی هند، آفریقا، اندونزی و مدیترانه محبوب است. از نظر تاریخی فلفل بلند به روشی مشابه فلفل سیاه استفاده میشد و به همان اندازه رایج بود. ویژگیهای این فلفل مانند فلفل سیاه است، گرچه فلفل بلند تندی کمتری داشته و از پیچیدگی بیشتری، از جمله نتهای شیرین دارچین و جوز هندی، برخوردار است. جای تأسف دارد که این فلفل امروزه تقریباً فراموش شده. تندی شیرین فلفل بلند میتواند بسیاری از غذاها را به گونهای تکمیل کند که فلفل سیاه به سادگی نمیتواند.
۶- برگهای آهک خشک کافیر
برگهای خشک هم میتوانند نوع خاصی از ادویهها باشند، هرچند اغلب آنها طعم خاصی ندارند. برگهای آهک خشک کافیر نمونهای از برگهایی است که طعم خوبی دارند. همانطور که از اسمش پیداست، این برگها مزه آهک میدهند. این عطر و طعم بهویژه در غذاهای تایلندی استفاده میشود، اگرچه در برخی از غذاهای غربی نیز این مزه را میتوان پیدا کرد. غذایی با مزه آهک برای ما خیلی عجیب است نه؟ دوست دارید این طعم جدید را امتحان کنید؟
۷- گالانگال
گالانگال را اولین بار که ببینید، مانند زنجبیل زشت به نظر میرسد ولی کاملا با آن متفاوت است. گالانگال پوستی سفید و براقتر دارد و بسیار سختتر از زنجبیل است. میتوانید ادویه گالانگال را پیدا کنید، اما آن فقط بخشی از عطر و طعم واقعیش را دارد. اگر میخواهید عطر و طعم واقعی آن را حس کنید، باید تازه آن را مصرف کنید. گالانگال یک ماده نسبتاً رایج در دستورالعملهای اندونزی و مالزی است.
۸- کوکوم
کوکوم یکی دیگر از ادویههای هندی است، اگرچه حتی در هند نیز زیاد مرسوم نیست. از نظر ظاهری شاید شبیه ادویههای دیگر به نظر نرسد. در حقیقت کوکوم یک میوه نصف شده و خشک شده است، شما حتی میتوانید دانههای خشک میوه را درون آن ببینید. کوکوم طعمی ترش دارد و اغلب آن را به غذاهایی مانند سیب زمینی، ادویه کاری ماهی یا ادویه کاری با پایه نارگیل اضافه میکنند.
۹- بذر آناتو
بذر آناتو نمونه دیگری از دانههایی است که بهعنوان ادویه استفاده میشود. جالب است بدانید از این دانه برای رنگ طبیعی به غذا (از جمله رنگ کردن پنیر به نارنجی روشن) هم استفاده میشود. اگر میخواهید از این ادویه استفاده کنید، حتما آسیاب شده آن را بخرید، چون این دانه سفت بوده و بهراحتی آسیاب نمیشود.
۱۰- Pasilla de Oaxaca Chile
این چیلی دودی هم یکی از ۱۰ ادویه عجیب جهان است. چیلی به خودی خود عجیب نیست ولی وقتی به این شکل و شمایل درمیآید برایمان عجیب میشود. یکی از رایجترین موارد استفاده از این چیلی، طعمدار کردن غذاهای گیاهی است. با این ادویه شما میتوانید طعمی مشابه گوشت در ظرفتان ایجاد کنید، بدون اینکه واقعا گوشتی در کار باشد!