بر اساس طبقهبندی ارسطو نظامهای سیاسی به ۶ دسته تقسیم میشوند: مونارشی، آریستوکراسی، جمهوری، استبدادی، الیگارشی و دموکراسی. شاید فکر کنید در قرن بیست و یک تمامی کشورها، حداقل تمام کشورهای اروپایی بر اساس دموکراسی اداره میشوند، اما اینطور نیست. در ادامه با چندتا از کشورهایی که سیستم مونارشی دارند آشنا میشویم. مونارشی شیوهای از اداره کشور است که در آن یک فرد بر اساس فضیلت اجتماعی یا شرعی حکم میراند.
البته باید توجه داشت که نحوه اداره یک کشور پیچیدهتر از بیانات این لیست است و در بسیاری از کشورها با وجود یک ملکه یا پادشاه، تصمیمات اصلی توسط پارلمان، نخست وزیر و… گرفته میشود و پادشاه گاها نقش اساسی در اداره کشور ندارد.
تعداد حاكمان | بر اساس فضیلت | براساس خواست و میل افراد |
فرد | مونارشی | استبدادی |
اقلیت | آریستوكراسی | الیگارشی |
اكثریت | جمهوری | دموكراسی |
ژاپن
کشور ژاپن که یکی از کشورهای نسبتا قدرتمند جهان است، نظام پادشاهی مشروطه دارد. جالب است بدانید که ژاپنیها کشورشان را «نیپون کوکو» خطاب میکنند که به معنی خاستگاه خورشید است. البته با اینکه ژاپن یک امپراتور دارد، کشوری دموکراتیک محسوب میشود. امپراتور (ناروهیتو) در این کشور بیشتر نماد وحدت ملی است و در امور حکومتی قدرت زیادی ندارد. ژاپن درست مثل بریتانیا به صورت پارلمانی اداره میشود. تمامی کارهای امپراتور در رابطه با امور کشوری براساس توصیهها و تصویب کابینه صورت میگیرد. با این حال امپراتور به عنوان رئیس کشور در مناسبتهای سیاسی تأثیرگذار است. نهاد قانونگذار در ژاپن شورای ملی و مجلس مشاوران است. اعضای مجلس مشاوران ۲۴۲ نفر هستند که با رأی مردم برای دورهای شش ساله انتخاب میشوند.
دانمارک
جالب است بدانید نام رسمی دانمارک، پادشاهی دانمارک است و با اینکه یک کشور اروپایی است و تصور میشود که دموکراسی در آن برقرار باشد، نظام مونارشی دارد. با این حال، دانمارک یکی از مرفهترین کشورهای جهان است و از نظر کم بودن اختلاف درآمد مردم، در رتبه اول جهان قرار دارد. کپنهاگ، پایتخت این کشور، یکی از هوشمندترین شهرهای جهان است. کشور پادشاهی دانمارک بعد از کشور ژاپن دارای قدیمیترین خاندان پادشاهی است. قانون اساسی دانمارک یا حکومت مردمی در سال ۱۸۴۹ بنیاد گذاشته شده و جانشین حکومت مطلق شد. در دانمارک برای اولین بار در سال ۱۹۱۵ به زنان حق رأی داده شد. ملکه دانمارک هماکنون مارگرت دوم است.
بحرین
بحرین که برای ما نامی آشنا است، یک کشور آسیایی در جنوب خلیج فارس است. حمد بن عیسی آل خلیفه که پادشاه کنونی این کشور است، در سال ۲۰۰۲ کشور را به یک پادشاهی مشروطه تبدیل کرده و عنوان خود را از امیر به پادشاه تغییر داد. یک نکته جالب درباره بحرین این است که تقریبا نیمی از جمعیت آن مهاجرند. بحرین تا سال ۱۵۲۲ و چند سال بعد از آن به صورت مقطعی و از نظر مدیریتی جزوی از قلمروی ایران محسوب میشد. بحرین از سال ۱۸۲۰ میلادی تحت سرپرستی کشور انگلستان قرار گرفت و در سال ۱۹۷۱ اعلام استقلال کرد و ایران اولین کشوری بود که استقلال آن را به رسمیت شناخت.
هلند
هلند یا ندرلند نیز یک کشور در اروپای شمالی است که نظام مونارشی دارد. هلند دو لقب معروف “کشور گل لاله” و “سرزمین آسیاب بادی” را به خود اختصاص داده است. جالب است بدانید که هلند تا سال ۱۶۴۸ میلادی تحت سیطره امپراتوری اسپانیا بوده است و پس از آن مردمان آن منطقه کشوری مستقل تشکیل دادهاند. البته با وجود پادشاهی، این کشور را نیز نمیتوان جزو کشورهایی با نظام مونارشی به حساب آورد. به طور کلی کشور هلند از دو مجلس نمایندگان تشکیل شده است و نخست وزیر از سوی حزب حائز معرفی میشود و او باید دولت را تشکیل دهد. هلند عضو قدیمی اتحادیهٔ اروپا و همچنین عضو پیمان نظامی ناتو است.
مالزی
مالزی با نام رسمی فدراسیون مالزی از کشورهای آسیای شرقی و با مردمی غالبا مسلمان است؛ البته با وجود اینکه اسلام در مالزی به عنوان دین رسمی شناخته میشود، شاهد وجود ادیان مختلفی مثل بودایی، مسیحیت و هندو در این خاک هستیم. جالب است بدانید که قانون اساسی مالزی از لحاظ نظری آزادی مذهبی را تضمین کرده است. نام «مالزی» زمانی انتخاب شد که فدراسیون مالایا؛ سنگاپور، صباح و ساراواک یک اتحادیه متشکل از ۱۴ ایالت را تشکیل دادند؛ البته سنگاپور بعدها از مالزی جدا و مستقل شد. انحلال مجلس، فرماندهی کل نیروهای مسلح، تنفیذ نخستوزیر و انتصاب قضات دادگاه فدرال و دادگاههای عالی از وظایف پادشاه این کشور است، اما تصمیمات مهم دیگر را نخستوزیر و پارلمان میگیرند.
بریتانیا
پادشاهی متحد بریتانیای کبیر و ایرلند شمالی یا United Kingdom یکی از قدرتمندترین کشورهای جهان است که یکی از اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل میباشد و دارای حق وتو است. شکل حکومت انگلستان در واقع پادشاهی مشروطه است که با مونارشی متفاوت است. در حال حاضر ملکه این کشور الیزابت دوم و نخست وزیر آن بوریس جانسون است. قابل توجه است که بریتانیا در تاریخ جمعه ۳۱ ژانویه سال ۲۰۲۰ در ساعت ۱۱ شب به وقت محلی از اتحادیه اروپا جدا شد. در بریتانیا، مقام سلطنت و خانواده سلطنتی جنبه تشریفاتی و نمادین دارند و تصمیمات اجرایی توسط دولت و پارلمان اجرا میشود.
سلام. وقتتون بخیر. واقعا خیلی تاسف آور هست که سیستم دموکراسی دانمارک و هلند و ژاپن رو در کنار بحرین دیکتاتوری قرار دادید. خدا وکیلی خودتون خندتون نگرفت که گفتید اینا حکومت فردین؟؟