بشر رویدادهای تاریخی بسیار مهمی در طول تاریخ تجربه کرده است. در این مطلب از لیستمیکس، فهرستی از ۱۰ تا از مهم ترین رویدادهای تاریخی را برایتان جمعآوری کردهایم. با ما همراه شوید.
مقدمه
به تصویر کشیدن مهم ترین رویدادهای تاریخی کار دشواری به نظر میرسد. ممکن است از خودتان بپرسید، با تمام اتفاقاتی که در این دوره ۵۰۰۰ ساله از تاریخ بشر روی دادهاند، چگونه میتوان ۱۰ مورد را از میانشان انتخاب کرد؟ بدیهی است، نه فقط ۱۰ رویداد، بلکه بسیاری از رویدادهای تاریخی دیگری نیز در تاریخ وجود دارند که پیامدهای گستردهای داشتهاند. بعد از تمام دورانهای مربوط به پادشاهان، حکمرانان، رهبرها، ترورها، جنگها و ابداعاتی که نحوهی پیشرفت بشر را تغییر دادند، کدام موارد تأثیرگذارترین از رویدادهای تاریخی بودهاند که بازتابشان در سراسر جهان گسترده شدند؟
مهم ترین رویدادهای تاریخی
در اینجا به ذکر ۱۰ مورد از مهم ترین رویدادهای تاریخی تاریخ بشر میپردازیم.
۱. زندگی عیسی مسیح
زندگی عیسی مسیح از مهم ترین رویدادهای تاریخی است که در دورهی حکومت سزار آگوستوس و صلح رومی به وقوع پیوست. فارغ از اینکه آیا به آموزههای مسیح باور داشته باشید یا خیر، کمتر آدمی میتواند تأثیر عظیم وی را بر تاریخ بشریت و مذهب بزرگی که بهسرعت در جهان گسترش یافت، انکار کند. مسیحیت بر بسیاری از عناصر فرهنگ غرب تأثیر گذاشته و آن را از هزاران سال پیش تا دنیای مدرن امروزی شکل داده است. میلیونها نفر در سراسر جهان مسیح را بهعنوان خدای خود میپرستند و این مسئله از اثرگذاری بالا و طولانی وی حکایت دارد.
۲. مرگ سیاه
مرگ سیاه یا همان بیماری طاعون، به این دلیل اینچنین نامیده شده است که بهسرعت در سراسر اروپا گسترش یافت و در همان ابتدا، هزاران نفر را به کام مرگ کشید. درنهایت، تخمین زده میشود در دورهی مرگ سیاه در اروپا ۷۵ میلیون نفر بر اثر بیماری طاعون از بین رفتند. بعدازاین واقعه که از مهم ترین رویدادهای تاریخی محسوب میشود، به دلیل کمبود نیروی کار در اروپا، کارگران مزرعه توانستند با اختیار کامل، انتخاب کنند که برای چه کسی کار کنند؛ این مسئله، باعث بهبود شرایط آنها و خانوادههایشان شد. آدمها بیش از گذشته از کلیسای کاتولیک خشمگین شدند و با ادعای این مسئله که یهودیان باعث این فاجعه شدهاند، موج یهودیستیزی در اروپا رشد کرد.
۳. دستگاه چاپ گوتنبرگ
یکی از بزرگترین اختراعات دورهی رنسانس و از مهم ترین رویدادهای تاریخی، دستگاه چاپ بود که توسط یوهانس گوتنبرگ اختراع شد. گوتنبرگ ایدهی چاپ را از آسیا به دست آورد، ولی آن را با دستگاه اختراعیاش بسیار آسانتر و مؤثرتر کرد. نخستین کتاب چاپی وی انجیل بود؛ این انجیلها حتی پیش از اتمام چاپ همگی به فروش رسیدند. دستگاه چاپ آتش مطالعه، تحصیل و کسب علم را روشن کرد؛ زیرا کتابهایی که پیش از آن تنها به وسیله دست تکثیر میشدند، با چاپ انبوه ظرفیت جدیدی یافتند.
۴. استعمارگری اروپایی
تقریباً از ۱۵۰۰ تا ۱۹۶۰، اروپا به کل جهان گسترش یافت، کشورهای اروپایی از قارهی آمریکا گرفته تا آفریقا، هندوستان و آسیا، تقریباً در تمام قارهها به ایجاد مستعمرههایی دست زدند. استعمارگری اروپایی به یک تجارت بزرگ تبدیل شد؛ یعنی اینکه روزبهروز ثروت و قدرتْ سهم اروپاییها میشد و بردگی و فقرْ سهم سایر نقاط جهان. با گذشت زمان، بسیاری از مستعمرات بهتدریج استقلال یافتند و بعد از جنگ جهانی دوم، اروپای ویرانشده بهتدریج کنترلش را بر سایر مستعمرات از دست داد.
۵. انقلاب فرانسه
انقلاب فرانسه که از انقلاب آمریکا الهام گرفته بود، بهعنوان یکی از مهم ترین رویدادهای تاریخی، فرانسه و اروپا را برای همیشه تغییر داد. آنچه در ابتدا اعتراضی علیه پادشاهی فرانسه و نجیبزادگان بود، به گفتمانی دربارهی جمهوریخواهی، حقوق بشر و شهروندی تبدیل شد.
متأسفانه، این انقلاب خونین و خشن شد و به جای اینکه دربردارندهی ایدهآلهای مذکور باشد، به دیکتاتوری و ملیگرایی انجامید. اگرچه این انقلاب باعث ایجاد آشفتگیهای فراوان شد، ولی فلسفهی روشنگرانهای از آن طلوع کرد که بازتاب آن در سراسر جهان پرتو افکند.
۶. جنگ داخلی آمریکا
بسیاری معتقدند جنگ داخلی آمریکا صرفاً موضوعی داخلی بود که فقط بر ایالاتمتحده تأثیر گذاشت، ولی در حقیقت، این جنگ دارای تأثیرات گستردهای در سراسر جهان بود. جنگ داخلی آمریکا، برای بسیاری از آدمهای اروپایی گواهی بر زوال جمهوریخواهی بود. آمریکا نمونهی روشنی از این تجربه بود و اگر نمیتوانست مقاومت کند و متحد باقی بماند، دیگر چه امیدی برای دیگر کشورها باقی میماند؟
خوشبختانه، شمالیها موفق شدند و جنوبیها را به اتحاد خود درآوردند؛ و با تعجب بسیار، ثابت کردند نهادهای جمهوریخواهی بعد از جنگهای سخت و خونین همچنان میتوانند دستنخورده و بدون آسیب باقی بمانند. همچنین، با غیرقانونی شدن بردهداری، تجارت برده حقیقتاً در سایر کشورهای آمریکایی، نظیر کوبا و برزیل نیز منسوخ شد. چنانچه شمالیها به پیروزی نمیرسیدند، کاملاً امکانپذیر بود بردهداری قانونی تا به امروز نیز در دنیای مدرن ادامه داشته باشد.
۷. رکود بزرگ
پس از پایان جنگ جهانی اول، در دههی ۱۹۲۰ رشد اقتصادی سریعی در ایالاتمتحده شکل گرفت؛ ولی این رشد اقتصادی در ۱۹۲۹ به سد بزرگی برخورد کرد و به بحران منتهی شد. میلیونها دلارِ سرمایهگذاران از دست رفت، بانکها ورشکست شدند و ۱۵ میلیون آمریکایی کارشان را از دست دادند.
رکود بزرگ با اثر موجدارش در سراسر جهان، باعث شد تقریباً تمام کشورها دچار بیکاری و تورم منفی گستردهای شوند. این رکود حدود یک دهه به طول انجامید و به تغییرات عمدهای در نهادهای مالی، سیاستهای اقتصادی و نظریههای مربوطه منجر شد. درحالیکه ایالاتمتحده و سایر کشورها در حال تجربهی نشانههای بازیابی از رکود بودند، در ۱۹۳۹ جنگ جهانی دوم، فاجعهی جدیدی را برای جامعهی بشریت، آغاز کرد.
۸. اسپوتنیک
از مهم ترین رویدادهای تاریخی و اتفا بسیار سرنوشتساز راهاندازی اسپوتنیک بود. در طول جنگ سرد، با راهاندازی اسپوتنیک، نخستین ماهوارهی فضایی، توسط اتحاد جماهیر شوروی تنشهای جدیدی در سطح جهانی ایجاد شد. این اتفاق ایالاتمتحده شوکه کرد و رقابت جدیدی در حوزهی علوم فضایی میان دو کشور به وجود آورد. دستاوردهای فناورانهای که درنتیجه این رقابت فضایی ایجاد شدند عبارت بودند از سلاحهای پیشرفته، توانایی انسان بر فرود بر ماه، ساخت دستوپاهای مصنوعی، تصفیهی آب و ماهوارههای تلویزیونی.
۹. ترور جان اف. کندی
جان اف. کندی در طول ریاستجمهوریاش در ایالاتمتحده اقدامات و تلاشهای بسیاری در جهت تلطیف تنشها در جنگ سرد، پیشبرد برنامهی فضایی و مبارزه برای حقوق مدنی انجام داد. ولی با ترور وی، بسیاری از تلاشهایش به ناگاه نافرجام ماندند. ترور او از رویدادهای تاریخی مهم کشور آمریا محسوب میشود.
خوشبختانه، جانشین وی، لیندون جانسون، به پیشبرد چشماندازهای جان اف. کندی کمک کرد و با استفاده از میراث وی کنگره را به تصویب لایحه حقوق مدنی و همچنین بودجهی ناسا وادار کرد. هرچند، متعاقباً بزرگترین تأثیر ترور جان اف. کندی مسلماً ادامهی جنگ ویتنام بود. بسیاری از تاریخدانان معتقدند جان اف. کندی با عدم تمایلش به ادامهی جنگ، قطعاً مانند لیندون جانسون، هیزم به آتش جنگ نمیافزود. جهان بدون وقوع جنگ ویتنام قطعاً شکل متفاوتی میتوانست داشته باشد.
۱۰. انقلاب دیجیتال
با پیشرفت رایانهها و اینترنت، انقلاب دیجیتال چشمانداز اطلاعاتی و اقتصادی دنیا را تغییر داده است و به این تغییر ادامه میدهد. با ایجاد و پیشرفت اینترنت، کسبوکارها و مشاغل جدیدی در بسیاری از نقاط جهان شکل گرفتهاند؛ ولی این انقلاب چالشهایی نیز به همراه داشته است. با ورود هکرها به عرصهی انقلاب دیجیتال و سرقت میلیونها دلار و میلیونها هویت، با جاسوسیهای دولتی از جانب آژانس امنیت ملی ایالاتمتحده آمریکا و کاربرد اطلاعات غلط جهت ایجاد اختلال در دموکراسی باید گفت هنوز از آن دنیای قشنگ نو قرنها و قرنها فاصله داریم.