در بحث مربوط به ویروس کرونا و مقابله با آن احتمالا نام کشورهای اروپایی یا ایالت متحده آمریکا به ذهنمان میآید که تکنولوژی و ثروت بیشتری دارند و در تولید واکسن نیز پیشگام بودهاند. اما جالب است که بدانید با وجود تمام برتریهای این کشورها، آنها در مقابله با کوید-۱۹ چالش بیشتری داشته و به خوبی برخی از کشورهای فقیرتر عمل نکردهاند. آمریکا به عنوان پردرآمدترین کشور دنیا و کشوری که حدود ۴۰ درصد پیشرفت و نوآوری علم پزشکی دنیا در آن رخ میدهد، در مهار کرونا با مشکلات بسیاری مواجه شد.
هرچند این عملکرد میتواند بر اساس معیارهای مختلفی مثل میزان مرگومیر، واکسیناسیون یا ابتلا سنجیده شود، در ادامه یک گزارش کلی و جامع از لیست کشورهایی که بهترین عملکرد در روبهرویی با این ویروس داشتهاند (به گزارش گلوبال سیتیزن و وال استریت ژورنال و سازمان جهانی بهداشت) را میبینید.
تایوان
جمهوری تایوان با اینکه کشور همسایه چین محسوب میشود، تا فوریه ۲۰۲۱ تنها ۹ مرگ به دلیل کوید-۱۹ ثبت کرده است. این کشور که از همهگیری سارس تجربه کسب کرده بود، توانست در مقابله با کرونا خوب عمل کند. اما چیزی که در این باره جلب توجه میکند این است که تایوان مانند دیگر کشورها قرنطینه عمومی اعلام نکرد و فعالیتهای اقتصادی را همچنان ادامه داد. شاید دلیل این موفقیت واکنش بسیار سریع، ممنوع کردن رفتوآمد خارجی و رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت جدی بوده است.
سنگاپور
سنگاپور نیز یکی از کشورهایی است که کمترین میزان مرگ و میر کرونا را ثبت کرده است؛ ۲۹ مورد تا فوریه ۲۰۲۱. دولت سنگاپور با تستهای متعدد، خدمات پزشکی مناسب و به موقع و قرنطینه کردن و ردیابی افراد مبتلا، از اولین کشورهایی بود که توانست مدارس و مراکز آموزشی دیگر را باز نگه دارد، هرچند با تعداد کم.
۱۰ بیماری مرگبار جهانی را بشناسید.
کره جنوبی
کره جنوبی نیز یکی از کشورهایی است که با واکنش سریع، شناسایی، درمان و قرنطیته مبتلایان، تستهای متوالی و رعایت پروتکلهای بهداشتی آمار ابتلا و مرگومیر خود را پایین نگه داشت. کره جنوبی با این واکنش سریع و نرخ پایین مبتلایان توانست در روزهای اولیه همهگیری، حتی تست و امکانات پزشکی را به کشورهای دیگر صادر کند.
نیوزلند
نیوزلند در مقابله با کرونا طبق شاخص واکنش جهانی به کرونا در رتبه اول قرار میگیرد. نیوزلند از دهم سپتامبر سال گذشته تاکنون، فقط هزار و ۴۰۱ مورد بیمار و ۲۲ مورد مرگ گزارش داده است. این کشور اقدامات پیشگیرانه را سیام ژانویه سال ۲۰۲۰، تنها سه روز پس از اعلام شناسایی ویروس کرونا از سوی سازمان بهداشت جهانی، آغاز کرد.
استرالیا
استرالیا با ۹۰۹ مورد مرگ تا فوریه ۲۰۲۱ از کشورهای موفق در این زمینه است. محدود کردن سفرهای داخلی و خارجی، توافق سیاستمداران و پیشگیری علمی و دور از سوگیری، قرنطینه و شناسایی به موقع مبتلایان از عوامل موفقیت این کشور است. استرالیا که یکی از کشورهایی است که روی منشاء ویروس کرونا، چین، تحقیق میکند، از لحاظ سیاسی با این کشور به مشکلاتی برخورده است.
سنگال
سنگال طبق شاخص واکنش جهانی به کرونا به دلیل واکنش همهگیر در جایگاه دوم قرار دارد. این کشور به سرعت مقررات منع رفتوآمد وضع کرد و همه سفرهای داخلی بین ۱۴ منطقه کشور را محدود کرد تا هرگونه گسترش داخلی ویروس را به تأخیر اندازد و با استفاده از آزمایشگاههای سیار توانست ظرفیت آزمایشگیری کرونا را افزایش دهد و بسیاری از نتایج را طی ۲۴ ساعت به شهروندان خود ارائه کرد. هتلها نیز در آن کشور به واحدهای قرنطینه تبدیل شدند.
دکتر عبدولای بوسو، مدیر مرکز عملیات اضطراری سلامت سنگال، گفته است که دولت آن کشور در اواخر ژانویه ۲۰۲۰ و درست زمانی که سازمان بهداشت جهانی، همهگیری ویروس کرونا را به عنوان یک فوریت بینالمللی بهداشت عمومی اعلام کرد، تهیه برنامههای اضطراری را در دستور کار خود قرار داد.