پادکست های ایرانی به مرور شاهد رشد مخاطبها هستند و با رشد مخاطب، پادکستها نیز با موضوعات متنوعتری در حال تولید هستند. امروزه در همه موضوعات تاریخی، علمی، ورزشی، ادبیات و … پادکستهایی ساخته شده است و هر سلیقهای را میتواند راضی کند. در این لیست با ده مورد از پرطرفدارترین پادکست های ایرانی آشنا میشوید. با ما همراه باشید.
۱. رادیو راه
اولین مورد از پادکست های ایرانی، رادیو راه است که با صدای مجتبی شکوری منتشر میشود. مجتبی شکوری را بیشتر در برنامه تلویزیونی کتابباز دیدهایم و عمده شهرت او نیز به خاطر حضور در همین برنامه است. او کارشناسی مکانیک و دکتری علوم سیاسی دارد. منتها کار و مهارت جالبش به رشته تحصیلیاش مربوط نمیشود. شکوری زیاد کتاب میخواند، خیلی فکر میکند و خوب حرف میزند. موضوعاتی که او در پادکستهایش مطرح میکند همگی با هدف درک و شناخت بهتر خودمان و جهانی است که در آن زندگی میکنیم، موضوعاتی مانند عشق، مرگ، نبوغ، رضایت درونی، جنگ و مسیر زندگی. هر اپیزود یکی از این موضوعات را شرح میدهد.
از ویژگیهای مثبت رادیو راه این است که منابعی را که برای هر اپیزود استفاده میکند در اختیار مخاطب قرار میدهد. اجرای پادکست را بهصورت تکنفره خود مجتبی شکوری انجام میدهد. کارگردان صوتیاش هم محسن رحمانی است. میتوان گفت از لحاظ کیفیت صدا و کار گرافیکی این پادکست از کیفیت لازم برخوردار است.
اگر به دنبال تجربه آرامش و پذیرش بیشتری در زندگی هستید، دکتر شکوری در رادیو راه کمکتان خواهد کرد.
۲. پادکست چنلبی
احتمالا اولین اسمی که پس از شنیدن عبارت پادکست های ایرانی به ذهن ما میآید پادکست چنلبی و صدای علی بندری عزیز است. پادکست چنلبی نسبت به سایر پادکست های ایرانی قدیمیتر است. این سابقۀ بیشتر، این مجموعه را به یکی از حرفهایترین و معروفترین پادکستهای ایرانی تبدیل کرده است. سنگبنای اول این پادکست را علی بندری گذاشته است. او در حال حاضر با تیمی مجرب مجموعه چنلبی را هدایت و اجرا میکند.
در چنلبی، داستانهایی واقعی را میشنویم که در رسانههای معتبر انگلیسیزبان چاپ شدهاند. روایت جذاب علی بندری شما را میخکوب شنیدن قصه میکند. چنلبی علاوه بر قرار دادن اپیزودها در پادگیرهای مختلف، سایت ChannelbPodcast.com را نیز برای ارائه اپیزودها و البته کلی مطلب و آموزش مفید در زمینه تولید پادکست راهاندازی کرده است.
اگر به تولید پادکست علاقه دارید، رصد کردن اپیزودها و سایت چنلبی در ساخت پادکست خوب کمکتان میکند.
۳. پادکست بی پلاس
بیپلاس نیز از محبوبترین پادکست های ایرانی و کار دیگری از علی بندری و تیم مجرب اوست. در این پادکست، او و همکارانش خلاصهای از کتابهای غیرداستانی را به مخاطب معرفی میکنند. در هر قسمت این پادکست، یک کتاب بررسی میشود. خلاصه و توضیحاتی که در مورد هر کتاب ارائه میشود با هدف معرفی و تشویق مخاطب به کتابخوانی است.
با این معرفی متوجه میشویم آیا کتاب برای ما مناسب است؟ آیا به ذائقه کتابخوانی ما میآید؟ یا اصلا لازم هست این کتاب را بخوانیم؟ به همین دلیل، نگران نباشید که گوش دادن این پادکست همه کتاب را لو بدهد یا بخواند. اطلاعاتی تکمیلی نیز در سایت بیپلاس به آدرس BplusPodcast.com در اختیار مخاطبان است.
اگر اهل مطالعهاید، بیپلاس در انتخاب کتابهای مناسبِ احوالاتتان کمکتان میکند.
۴. رادیو مرز
رادیو مرز یکی از خوشایدهترین پادکست های ایرانی است که به سراغ موضوعات اجتماعی رفته و طرفداران زیادی دارد. دلیل خوش ایده بودن و استقبال مخاطبان متفاوت بودن بیان مسائل مختلف در این پادکست است. مرضیه رسولی به سراغ موضوعاتی میرود که در جامعه بین آدمها تفاوت و مرز ایجاد میکند؛ تفاوتهایی که باعث میشود آدمها از هم فاصله بگیرند و یکدیگر را قضاوت کنند.
مجردی، گیاهخواری، ابتلا به سرطان، طلاق، جنگزدگی و آزار جنسی فقط بخشی از مسائل مهمی است که در رادیو مرز مطرح میشوند. در این پادکست، قرار نیست مقالههای علمی یا نظرهای شخصی سازنده پادکست را دراینبارهها بشنویم، بلکه پای درددل کسانی مینشینیم که به نحوی با آن مسئله درگیر بوده یا هستند. در رادیو مرز، جهتگیری یا اظهارنظر شخصی سازنده پادکست را نمیبینیم و قضاوت هر آنچه میشنویم با خودمان است. همه ویژگیهای که نام بردیم رادیو مرز را به پادکستی تبدیل کرده که بعد از شنیدنش میتوانیم مکث کنیم و دوباره به آن موضوع یا مسئله فکر کنیم.
اگر به دنبال پادکستی متفاوت و مفید در راستای رشد درک و آگاهی خود هستید، رادیو مرز پیشنهاد مناسبی است.
۵. هلی تاک
از موفقترین پادکست های ایرانی در حوزه توسعه فردی هلی تاک است. رشد فردی از جمله دغدغههایی است که هر انسانی تا پایان زندگیاش با آن درگیر است. این پادکست مهارتهایی را توضیح و آموزش میدهد که برای موفقیت و رضایت بیشتر از زندگی لازمشان دارید. هلی هندسی فارغالتحصیل رشته مدیریت در ایران و رشته امبیای با گرایش مارکتینگ در خارج از کشور است.
او هماکنون ساکن شیکاگو است و مدیریت محتوای کنفرانسها، وبینارها و ورکشاپهای شرکتی معتبر را بر عهده دارد. هلی بهواسطه شغلش با مدیران ردهبالای شرکتهای بزرگی مانند تسلا، مکدونالد، مایکروسافت و آمازون در ارتباط است و در این پادکست سعی دارد رمز موفقیت این افراد را در این پادکست به اشتراک بگذارد.
اگر بهدنبال رشد و توسعه فردی خود هستید، هلیتاک در این مسیر کمکتان میکند.
۶. رادیو دیو
از معروفترین پادکست های ایرانی در حوزه موسیقی رادیو دیو است. ترکیب ادبیات و موسیقی نتیجهای جز زیبایی ندارد. رادیو دیو این ترکیب زیبا را محور کار قرار داده است تا تجربهای زیبا و ناب خلق کند. در هر اپیزود از رادیو دیو، به یک کشور یا منطقه سفر میکنیم و با موسیقی و ادبیات آنجا آشنا میشویم. در ابتدا، گویندگان متنهایی از ادبیات شاخص آن منطقه میخوانند و بعد هم موسیقی گوش میکنیم.
ادبیات و موسیقی از شاخصههای بارز فرهنگ هر ملت و منطقهای است. ازاینرو، شنیدن رادیو دیو که از موسیقی و ادبیات کشورها میگوید ما را به سفری میبرد انگار که با در دست داشتن کتابی از ساراماگو در خیابانهای پرتغال راه میرویم و موسیقی فادو را (که نوازندههای خیابانی اجرایش میکنند) میشنویم. با رادیو دیو راه بروید و بدون فکر کردن به اینکه چه میگویند فقط لذت ببرید. با این پادکست میتوان برای حدود ۱ ساعت به جایی خارج از مرزها سفر کرد.
اگر ادبیات و موسیقی هر دو از علاقهمندیهای شماست، رادیو راه تجربه متفاوتی از آنهاست.
۷. دیالوگ باکس
دیالوگ باکس، از جذابترین پادکست های ایرانی، با هدف ساخت روایتهای صوتی متفاوت از فیلمهای سینمای ایران، در بیست و هفتم خرداد ماه ۱۳۹۵ توسط مهدی ستوده در کانال تلگرام به آدرس dialoguebox@ راه اندازی شد. این پادکستها با ساختاری جدید و نگاهی کاملاً متفاوت به اصول ساخت رادیوهای اینترنتی طراحی و اجرا شدند که در مدت زمان کمی با مخاطبان در سطح وسیعی قرار گرفتند و بهانهای شدند برای ادامه روند ساخت اپیزودهای مختلف.
تولیدات دیالوگ باکس برگرفته از فیلمهای ایرانی، با تلفیقی از موسیقی، شعر و متنهای متفاوت از نام آورترین شاعران و نویسندگان ایران است که تا بیش از هشتاد پادکست کوتاه و بلند با عناوین مختلف در این مجموعه ساخته شده است. پادکستهای دیالوگ باکس را میتوانید در تمامی پلتفرمهای میزبانی پادکست از قبیل کست باکس، ساوندکلاود، اپل پادکست، گوگل پادکست، انکور و … بشنوید.
۸. پادکست آلبوم
همانطور که از اسم و موضوع پادکست معلوم است، در این پادکست قرار است داستان شکلگیری و ساختن آلبومهای موسیقی را از زبان بردیا برجستهنژاد بشنویم. سازنده این پادکست معتقد است هر آلبوم موسیقی هویتی مشخص دارد و پشت هر آلبوم داستان و ماجرایی وجود دارد. او با این نگاه و باور، به سراغ آلبومها و هنرمندانشان میرود و ماجرای ساختهشدن آلبومها را روایت میکند.
در ابتدا، سازنده پادکست آلبوم در قالب وبلاگ آلبومهای موسیقی را ارائه میکرد که حالا پس از پشتسر گذاشتن فرازونشیبهای زیاد در قالب پادکست منتشرشان میکند. او میگوید فقط شنیدن موسیقی کافی نیست و باید بیشتر و بهتر موسیقیای را که گوش میکنیم یا دوست داریم بشناسیم.
اگر از علاقهمندان دنیای موسیقی هستید و با بردیا برجستهنژاد موافقید، شنیدن پادکست آلبوم را از دست ندهید.
۹. پادکست صلح درون
صلح درون یکی از پادکست های ایرانی با صدای سپهر خدابنده است. این پادکست در زمینه روانشناسی فعالیت میکند و انتخاب خوبی برای آشنایی با مباحث روانشناسی است. همانطور که از نام آن پیداست این پادکست کمک میکند که ما با درونمان صلح کنیم؛ اما صلح با درون خودمان به راحتی گفتن این جمله نیست و برای آن باید تلاش بسیار زیادی کرد تا به آرامش رسید.
در اپیزودهای ابتدایی این پادکست سپهر خدابنده ابتدا تلاش میکند تا مواردی را که باعث بهم ریختگی آرامش درونی انسانها میشود، شناسایی کند، سپس برای رفع این بهم ریختگیها تلاش میکند.
پادکست صلح درون دارای ۱۳۱ اپیزود است و هر یک از این اپیزودها از اپیزودهای پیشین مفیدتر هستند. اگر آرامش درونی خود را از دست دادهاید حتما به پادکست صلح درون گوش دهید، زیرا کمک بزرگی به شما میکند.
۱۰. پادکست استرینگ کست
همه پادکست های ایرانی محتوای روانشناسی ندارند، گاهی برخی از پادکستها نیز علمی هستند و در رابطه با مسائل مختلف دنیای علم به ما اطلاعات میدهند، پادکست استرینگ کست نیز یکی از پادکستهایی است که در رابطه با علم و دنیای آن به ما اطلاعات میدهد. استرینگ کست درباره هر چیزی صحبت میکند، از زمین و فضا تا ما انسانها.
هر کدام از اپیزودهای استرینگ کست داستانی واقعی درباره اتفاقات علمی را برایمان تعریف میکند، هر یک از این اتفاقات دنیای ما را دگرگون کرده است و گاهی نیز دروازه جدیدی را به روی ما بازکرده. داستانهای علمی در استرینگ کست آنقدر بامزه و شنیدنی است که می-تواند همه ما را به یادگیری مسائل علمی مشتاق کند. پس حتما نباید به علم و شنیدن مسائل علمی علاقهمند باشید، حتی اگر هیچ علاقهای به این مسائل ندارید با گوش دادن به استرینگ کست بیشک از آن لذت خواهید برد.