پس از بمباران هستهای ژاپن در جنگ جهانی دوم، کشورها از ساخت بمب اتم و هر سلاح و جنگافزار هستهای دیگری محروم شدند تا از تکرار چنین فاجعهای جلوگیری شود. با این حال، در حال حاضر ۸ کشور مستقل آزمایش موفقیتآمیز سلاحهای هسته ای خود را بهطور عمومی اعلام کردهاند. از این میان، پنج کشور عضو پیمان منع گسترش جنگافزارهای هستهای و عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند. (چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا، آمریکا) سه کشور پاکستان، کره شمالی و هند اما عضو پیماننامه منع گسترش سلاحهای هستهای نبوده و تصور میشود که جنگافزار هستهای دارند.
تا سال ۲۰۱۹ بیش از ۹۰ درصد از مجموع تسلیحات هسته ای فعلی، متعلق به ایالات متحده و روسیه بوده است. همچنین کشورهای بلژیک، آلمان، ایتالیا، هلند و ترکیه به عنوان اعضای ناتو مجموعاً ۱۵۰ سلاح هستهای آمریکایی را در اختیار دارند. اگرچه تعداد کلاهکهای هستهای در جهان رو به افزایش است، اما در مقایسه با ۳۰ سال گذشته سرعت این روند کاهش یافته است.
چین
چین از سال ۱۹۶۴ تا به حال توانسته است حدود ۳۰۰ سلاح هستهای بسازد و آزمایش کند. اجازه استفاده از بمب اتم و سلاحهای هستهای این کشور در دست هیئت مرکزی نظامی چین است که رییس این هیئت، رییس جمهور کشور است. چینیها از نظر راهبردی و توانایی تکنیکی قادر به تولید تعداد بیشتری کلاهک اتمی از طریق ذخیره پلوتونیوم میباشند. چین که میگوید که یکی از پیشرفتهترین کشورهای دنیا در ساخت و نگهداری تسلیحات اتمی است، اولین آزمایش بمب اتمی خود را در منطقه خودمختار سین کیانگ در شمال غرب این کشور در روز ۱۷ ژوئن سال ۱۹۶۷ انجام داده است.
روسیه
تعداد اسلحه هستهای در اختیار روسیه تقریبا ۶۵۰۰ تا است. البته به این دلیل که هنوز هیچ آمار رسمی از سلاحهای اتمی و غیراتمی روسها وجود ندارد، نمیتوان در مورد تعداد کلاهکهای اتمی روسیه اظهار نظر قطعی کرد. در این کشور رئیسجمهور اختیار استفاده از بمب اتم را دارد و طبق گزارشهای تأیید نشده، موافقت و تأیید وزیر دفاع و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز برای کنترل چگت (چمدان هسته ای روسیه) و شلیک تسلیحات هستهای مورد نیاز و ضروری است. در روسیه آزمایش اولین بمب اتم در سال ۱۹۵۳ صورت گرفت.
ایالات متحده آمریکا
براساس نظریه فدراسیون دانشمندان و محققان آمریکا، ایالات متحده هم اکنون دست کم ۷۲۰۰ کلاهک اتمی دارد که از این تعداد ۱۹۰۰ عدد از آنها به طور راهبردی آماده شلیک هستند. اختیار استفاده از بمب اتم در این کشور در دستان رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا است که در حال حاضر جو بایدن در این پست خدمت میکند. جالب است بدانید که اولین بمب اتمی جهان به نام «گجت» که از پروه منهتن انیشتین الهام گرفته شده بود در ساعت ۵ و ۲۹ دقیقه و ۴۵ ثانیه صبح روزِ ۱۶ ژوئیه سال ۱۹۴۵ میلادی در صحرایی در نزدیکی آلاموگوردو در ایالات نیو مکزیکو آمریکا منفجر شد.
بریتانیا
بریتانیا احتمالا بین ۲۰۰ تا ۲۱۵ تا سلاح هستهای دارد که تعدادی از آنها در زیردریاییهای راهبردی اتمی آنان مستقر است. در بریتانیا تنها نخستوزیر اجازه شلیک سلاح هستهای را دارد. نخستوزیر کنونی بریتانیا بوریس جانسون است. بریتانیا از دهه ۱۹۵۰ برنامه سلاح های هسته ای خود را داشته است اما در ۶۰ سال گذشته و به دنبال توافق با هارولد مک میلان نخست وزیر آمریکا و جان اف کندی رئیس جمهور وقت آمریکا بسیار به فناوری این کشور متکی بوده است.
فرانسه
طبق اعلام عمومی، فرانسه ۲۹۰ تا سلاح هستهای در اختیار دارد. در فرانسه، بالاترین مقام اجرایی کشور، یعنی رئیس جمهور کشور اختیار بمب اتم را در دست دارد. رئیس جمهور فرانسه هماکنون امانوئل مکرون است. فرانسه یکی از کشورهای عضو پیماننامه منع گسترش سلاحهای هستهای است و تعداد سلاحهای هستهای خود را کاهش داده است. انجام اولین آزمایش هستهای فرانسه در منطقه REGGANE”” واقع در منطقه صحرای شمال آفریقا (الجزایر فرانسه) رخ داده است. پاریس مطالعات بهکارگیری صنعت هستهای نظامی را در سال ۱۹۵۴ شروع و در نظر داشته است که اولین آزمایش هستهای خود را در ماه نوامبر سال ۱۹۵۹ انجام دهد.
کره شمالی
کره شمالی احتمالا بین ۳۰ تا ۴۰ تا جنگافزار هستهای دارد. اختیار فرمان استفاده از تسلیحات هستهای کره شمالی مختص رهبر این کشور است. کره شمالی در سال ۲۰۰۳ از پیماننامه منع گسترش سلاحهای هستهای خارج شده است. آزمایش های موشکی اخیر کره شمالی نشان دهنده ادامه پیشرفت برنامه تسلیحاتی این کشور است. کره شمالی میگوید این برنامه برای دفاع در برابر حمله احتمالی آمریکا ضروری است. کیم جونگ-اون، رهبر کره شمالی قول داده توانایی بالقوه زرادخانه هستهای و نظامی را گسترش دهد و فهرستی از تسلیحات مورد نظرش را ارائه داده است. علیرغم تحریمهای اقتصادی کره شمالی، این کشور توانسته در حد قابل توجهی زرادخانهاش را مدرنیزه کند.
هند
مجموع تسلیحات هستهای عملیاتی هند چیزی حدود ۱۵۰ تا تخمین زده میشود که اختیار آنها در دست شورای ویژهٔ هند است. هند بدون اجازه شورای امنیت خود را کشور دارای بمب هسته ای خوانده است. چند سال پیش دهلی اعلام کرد: هند دارای پلوتونیوم نظامی برای ساخت ۱۵۰ تا ۲۰۰ بمب اتمی بوده، اما این کشور از ابتدای فعالیت هستهای خود تاکنون احتمالا بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ بمب اتمی تولید کرده است. هند همچنان در حال نو سازی زرادخانه هستهای خود است. این کشور در حال توسعه حداقل ۵ سلاح نظامی جهت افزایش توانمندی و یا جایگزینی سیستمهای قدیمی مانند بمبافکنهای اتمی، سیستمهای پرتاب موشک زمینی و دریایی است.
پاکستان
پاکستانیها پس از دستیابی دشمن اصلی اشان -هند- به سلاح اتمی، تلاش فراوانی کردند که بمب اتم داشته باشند. در سال ۱۹۶۵ میلادی ذوالفقار علی بوتو رئیس جمهور پاکستان اعلام کرد:« اگر هند بمب هستهای بسازد ما هم حاضریم علف یا برگ درختان را بخوریم و گرسنه بمانیم اما بمب خودمان را بسازیم.» به دنبال جنگی که در سال ۱۹۷۱ میلادی میان هند و پاکستان در گرفت پاکستان دست به کار شد تا برنامه ساخت تسلیحات هستهای خود را کلید بزند و هماکنون ۱۶۰ سلاح هستهای دارد که شورای ویژهٔ پاکستان زمامداری آنها را به عهده دارد.
اسرائیل
رژیم صهیونیستی مطمئناً کلاهک هستهای در اختیار دارد اما سیاست ابهام اتمی را در پیش گرفته و داشتن سلاح هستهای را نه تکذیب و نه تائید میکند. اما بر اساس توانمندی راکتور اتمی دیمونا و ظرفیت تولید پلوتونیوم در این تاسیسات هستهای، اسرائیل دست کم برای ساخت ۱۰۰ تا ۲۰۰ کلاهک هستهای توانایی لازم را در خود ایجاد کرده است. اولین سلاح هستهای این کشور در اواخر سال ۱۹۶۶ یا اولیل سال ۱۹۶۷ تکمیل شد و اسرائیل را به ششمین کشور دارای سلاح هستهای در جهان تبدیل کرد.