خطرات رژیم کتو که باید بدانید. رژیم غذایی کتوژنیک یا به اختصار کتو، رژیمی کم کربوهیدرات و پرچرب است. برخی مطالعات نشان داده که این رژیم علاوه بر اینکه سلامت فرد را افزایش میدهد، باعث کاهش وزن نیز میشود. حتی این رژیم میتواند در پیشگیری از بروز برخی بیماریها مثل دیابت، سرطان، صرع و آلزایمر مفید باشد. با این حال این رژیم خطراتی هم ممکن است در پی داشته باشد. در ادامه خطرات رژیم کتو را با هم بررسی میکنیم؛ که حتما باید بدانید.
باورهای غلط در مورد سرطان را میدانید؟
سنگ کلیه
این رژیم به دلیل استفاده زیاد از پروتئین و چربیها و مصرف کم کربوهیدرات، خطر ابتلا به سنگ کلیه را در افراد بالا میبرد. مصرف زیاد غذای حیوانی در کسانی که رژیم کتوژنیک میگیرند، باعث اسیدی شدن ادرار و خونشان میشود. در نتیجه کلسیم بیشتری دفع میکنند و خطر ابتلا به سنگ کلیه افزایش پیدا میکند. همچنین تحقیقات نشان داده که رژیم کتو، ترشح سیترات را در ادرار کاهش میدهد. سیترات با اتصال به کلسیم مانع از ایجاد سنگ کلیه در افراد میشود، قطعا کمبود ترشح آن در بدن دردسرساز خواهد بود.
بنابراین رژیم کتو برای کسانی که به بیماریهای مزمن کلیه مبتلا هستند پیشنهاد نمیشود. زیرا در این رژیم هم میزان دریافت پروتئین بالا است و هم اینکه کلیه نمیتواند میزان اسیدی یا بازی بودن خون را تنظیم کند، همین امر باعث وخیمتر شدن وضعیت بیمار میشود.
آنفولانزای کتوژنیک
رژیم غذایی متداول اکثر انسانها بر پایه کربوهیدراتهاست. حال اگر مصرف کربوهیدرات را به کمتر از ۵۰ گرم در روز کاهش دهیم، بدن وارد شک میشود. بدن بعد از استفاده از ذخایر کربوهیدراتش، شروع به استفاده از چربیها میکند. این تغییر ممکن است برای شما عوارضی مانند سردرد، سرگیجه، خستگی، حالت تهوع و یبوست به همراه داشته باشد؛ که به آنفولانزای کتوژنیک معرف است.
خیلی از افراد در طول رژیم کتو، این آنفولانزا را تجربه میکنند. برای کمتر شدن این عوارض باید مایعات زیادی مصرف کنید.
مشکل گوارشی
از دیگر خطرات رژیم کتو ایجاد مشکل گوارشی در افراد است. در این رژیم به دلیل محدودیت استفاده از کربوهیدرات و عدم دریافت فیبر کافی، ممکن است دچار یبوست شوید. یک تحقیقات ۱۰ ساله نشان داده که ۶۵% از کودکانی که به علت صرع تحت درمان با رژیم کتو بودهاند دچار یبوست شدهاند.
از طرفی باکتریهای مفید روده از فیبر تغذیه میکنند. در نتیجه رژیم کتو میتواند بر سلامت سیستم ایمنی و افزایش عفونت پذیری بدن هم نقش داشته باشد. البته برای جلوگیری از این عوارض میتوانید از غذاهای پرفیبر مجاز در ٰرژیم کتو مانند نارگیل، دانه چیا، ارزن، گل کلم، بروکلی و سبزیجات برگ سبز استفاده کنید.
کمبود مواد مغذی
تحقیقات نشان داده که رژیم کتو به دلیل محدودیت در مصرف میوهها و حبوبات، باعث کمبود مواد مغذی در بدن میشود. در چندین مطالعه بیان شده که در رژیم کتو دریافت کلسیم، ویتامین D، منیزیوم و فسفر به اندازه کافی نیست. بنابراین توصیه میشود کسانی که این رژیم را میگیرند، زیر نظر مشاور تغذیه از مکملهای غذایی استفاده کنند.
هایپوگلایسمی
افرادی که دیابت نوع ۱ دارند در صورتی که کربوهیدرات کافی دریافت نکنند، در خطر هایپوگلایسمی قرار میگیرند. هایپوگلایسمی علائمی چون لرزش، خستگی و تعریق دارد و در صورت عدم درمان میتواند منجر به کما و نهایتا مرگ شود. این خطر برای کسانی که دیابت نوع ۲ هم دارند وجود دارد، و این رژیم را باید زیر نظر پزشک انجام دهند.
آسیب استخوانی
رژیم کتو میتواند برای سلامت استخوانها هم مشکل ایجاد کند. مطالعهای که بر روی کودکان مبتلا به صرع تحت درمان با رژیم کتو صورت گرفت. این مطالعات نشان داد که ۶۸% این افراد دارای تراکم استخوانی کمتری نسبت به افراد عادی بودند. همچنین مطالعه دیگری روی ۳۰ نفر از افرادی که از این رژیم پیروی میکردند صورت گرفت. این تحقیقات نشان داد که آنان بیشتر از دیگران در خطر شکستگی استخوان قرار دارند.
مرگ زودهنگام
برخی مطالعات نشان میدهد کسانی که از رژیمهای غذایی بر پایه کربوهیدرات پیروی میکنند، از سلامت بیشتری برخوردارند. یک مطالعه بلند مدت که بر روی ۱۳۰ هزار نفر از افرادی که از رژیمهای کم کربوهیدرات با پایه غذاهای حیوانی استفاده میکرند صورت گرفت. این مطالعات نشان داد که میزان مرگ و میر به دلیل بیماریهای مزمن در آنها نسبت به افراد با رژیمهای غذایی متعادل بیشتر است.
شما از چه رژیم غذایی استفاده میکنید؟
Comments 1