بهترین کشورها در بازیافت کدام هستند؟ با انقلاب صنعتی به یکباره همه دنیا متحول شد و همه کشورها شروع کردند به تولید و تولید و تولید. با افزایش تولید و مصرف، چیزی که هیچکس فکرش را هم نمیکرد کم کم داشت متولد میشد؛ زبالهها! کشورهای صنعتی متوجه شدند که اگر فکری به حال زبالهها نکنند، جهان تلی از زباله خواهد شد. به این ترتیب جهان دنبال راهی برای بازیافت زبالهها گشت. اما خب بازیافت شاید بهترین گزینه برای کم کردن زبالهها نباشد. در سالهای اخیر کشورهای اروپایی با تصویب قوانینی، سعی دارند تولید زباله را کاهش دهند. قطعا کاهش تولید زباله راه حل پایدارتری است. در ادامه با هم میبینیم که بهترین کشورها در بازیافت کدام هستند. همچنین این کشورها چه روشهایی برای بازیافت زبالهها در پیش گرفتهاند.
میدانید چه موادی قابل بازیافت هستند؟ ۹ چیز قابل بازیافت که حتی فکرش را هم نمیکنید.
۱- آلمان
در لیست بهترین کشورها در بازیافت، آلمان در صدر جدول است. در قرن ۱۹ و با صنعتی شدن اروپا، آلمانها سالانه ۳۰ میلیون تن زباله خانگی و به طور کل ۳۲۵ میلیون تن زباله تولید میکردند. با زیاد شدن زبالهها و رابطه آن با فراگیری بیماریهایی مثل وبا، آلمانها را بر این داشت تا فکری به حال زبالههایشان کنند. تفکری که باعث شد اکنون ما آلمان را به عنوان قهرمان محیط زیست جهان بشناسیم. تفکیک زباله از مبدا در ابتدا برای شهروندان آلمانی یک قانون بود، اما امروزه بسیاری از آلمانیها این کار را از روی عادت و با علاقه انجام میدهند.
جالب است بدانید در این کشور، دستگاههایی در فروشگاهها وجود دارد که شما میتوانید بطریهای پلاستیکیتان را درون آن بیاندازید. با این کار پولی که بهعنوان گرو بابت آن پرداخته بودید به شما برگردانده خواهد شد. آن بطری خوشبخت هم بعد از ضدعفونی شدن، به چرخه حیاط برمیگردد. خوب است بدانید در آلمان ۶۵ درصد زبالهها بازیافت میشوند.
همچنین نیروگاههایی در این کشور وجود دارد که سوخت آنها زباله است! این نیروگاهها بیش از یک دهه است که در این کشور فعالیت میکنند. برق یک سوم شهر ماگدبورگ (۵۰ هزار واحد مسکونی) از همین نیروگاهها تامیین میشود. اما امروزه کاهش جمعیت در آلمان، باعث کاهش تولید زباله در این کشور شده است. به همین دلیل سوخت لازم برای این نیروگاهها در کشور تامیین نمیشود. همین امر باعث شده که آلمان از دیگر کشورها زباله وارد کند. با قوانینی که اتحادیه اروپا، بین کشورهای عضو، در این زمینه تصویب کرده واردات و صادرات زباله مشمول مالیات کمتری میشود. با این قانون واردات زباله برای آلمانها بسیار مقرون به صرفه است.
۲- اتریش
اتریش از دیگر کشورهایی است که نرخ بازیافت بالایی در جهان دارد. در این کشور همچون آلمان، تفکیک زباله در مبدا حرف اول را میزند. هر منطقه در اتریش قوانین تفکیک زباله خاص خود را دارد و شهروندان باتوجه به آن، زبالههای خود را تفکیک میکنند. اگر کسی تفکیک زباله را جدی نگیرد، باید هزینههای نقدی سنگینی بپردازد.
اتریش از راه حلی نوآورانه به نام «بازیافت PET» استفاده میکند. محصولات PET شامل مواد پلاستیکی میشود که ۱۰۰ درصد قابل بازیافت هستند. همچنین اتریش هم مانند آلمان از کارخانههای زباله سوزی برای تولید برق استفاده میکند.
۳- کره جنوبی
شاید دیدن نام یک کشور آسیایی در این لیست برایتان عجیب باشد. این کشور توانسته بیش از ۵۸ درصد از زبالههای خود را بازیافت کند. سطلهای مکانیزهای در این کشور وجود دارد که تفکیک زباله از مبدا را برای شهروندان کرهای راحت میکند. کیسههای تفکیک زباله برای کرهایها رایگان است و هزینه آن از مالیات سالانهاشان کم میشود.
مهمترین ویژگی تفکیک زباله در کره این است که هرگز مواد غیرقابل بازیافتی را با خوراکیها مخلوط نمیکنند. این سیستم را کرهایها هم دوست دارند و کمتر کسی در این کشور پیدا میشود که این نکته را رعایت نکند. تفکیک زباله در کافهها و رستورانها هم کاملا به چشم میآید. اگر روزی در کره جنوبی یک قهوه خوردید، باید بدانید که شما مسئول زبالهای هستید که تولید کردهاید. در این کشور حتی گردشگرن هم باید به قوانین تفکیک زباله احترام بگذارند.
۴- بلژیک
بر اساس قانون، تفکیک زباله در مبدا در این کشور نیز اجباری است. در این کشور از دو تکنیک مدیریت پیشرفته زباله به نام «Ecolizer» و «رویداد سبز» استفاده میشود. Ecolizer به شرکتها و طراحان اجازه میدهد تا با طراحی محصولات پایدار، زباله کمتری تولید کنند. رویداد سبز هم امکان سازماندهی و محاسبه تأثیرات اکولوژیکی سازمانها و محصولاتشان را فراهم میکند. با این کار میتوان از تولید زباله اضافی جلوگیری کرد.
بلژیکیها شروع کردهاند به کند و کاو در گورستانهای زباله. در یکی از گورستانهای زباله بلژیک، ۲۰ میلیون تن زباله در دهه ۹۰ میلادی دفن شده است. این گورستان ۲۳۰ هکتار مساحت دارد و عمق بعضی زبالهها در آنجا به ۱۰ متر هم میرسد. شاید فکر کنید که این یک چالش بزرگ زیست محیطی باشد اما بلژیکیها میخواهند آن را به یک فرصت اقتصادی تبدیل کنند. محققین بلژیکی توانستهاند از این زبالهها برای تولید مصالح ساختمانی استفاده کنند.
۵- سوئیس
دفن زباله در سوئیس ممنوع است و از بین بردن زباله هم جریمه دارد. در این کشور قانون شما را مجبور میکند زبالههایتان را بازیافت کنید. چون از بین بردن زباله جریمه دارد اما بازیافت رایگان است! در سوئیس ۱ درصد پسماندها را دفن، ۳۳ درصد را بازیافت، ۵۰ درصد را به انرژی و ۱۶ درصد را به کمپوست تبدیل میکنند.
بهطور کلی میتوان گفت کشورهای اروپایی حرف اول دنیا را در بازیافت و توجه به آلودگی محیط زیستی میزنند. خیلی نمیتوان گفت که کدام در تفکیک و بازیافت بهتر از دیگری عمل میکند. تقریبا تکنولوژیها و دانش یکسانی دارند و محیط زیست برایشان بسیار مهم است. نکته قابل توجه این است که هم دولت و هم مردم برای حفظ آن تلاش میکنند.
همانطور که دیدید در همه این کشورها یک قانون کلی برای بازیافت زبالهها وجود داشت. دیدیم که تفکیک زباله در مبدا، مهمترین عاملی بود که میتوان بهوسیله آن مواد دور ریختنی را بازیافت کرد. امیدواریم که تفکیک زباله در کشورمان از حالت تئوری و شعار خارج شود و جدی گرفته شود. امید آنکه نسلهای بعدی تفکیک زباله را یک امر بدیهی بدانند.